Werken de wonderen van kapitaal ook in Brazilië?

Door Redactie

13 februari 2003

De Telegraaf komt vandaag met een opwekkend bericht. De ongeveer twaalf miljoen Brazilianen die hun leven slijten in de vaak troosteloze sloppenbuurten van het land, krijgen binnenkort rechten. De regering van president Lula da Silva heeft een wetsvoorstel in voorbereiding waarmee Brazilië's armen eigendomsrechten kunnen verwerven van de meestal gekraakte percelen waarop zij hun krotjes bouwden.

De krant bericht verder dat de regering-Da Silva niet zelf op dit idee is gekomen, maar het plan ontleent aan de Peruaanse econoom Hernando de Soto, die al jarenlang argumenteert dat de armen van Latijns-Amerika helemaal niet zo berooid zijn als het lijkt. Volgens De Soto zijn het juist de regeringen die met hun onsamenhangende regelgeving miljoenen mensen onnodig tot de bedelstaf veroordelen.

De Soto ontdekte in Peru dat Latijns-Amerikaanse regeringen gemiddeld 28.000 wetten en andere regels per jaar afkondigen, waarvan een groot aantal, ondanks alle goede bedoelingen, het particuliere initiatief belemmert of ontmoedigt. Zo vergt het opstarten van een klein bedrijf, zoals een naaiatelier of een bakkerswinkeltje, het afleggen van een bureaucratische lijdensweg die meestal vierhonderd dagen of langer duurt en een bedrag kost dat groter is dan dertig maandsalarissen van een metselaar of andere vakman.

De Braziliaanse minister van Justitie Bastos stelt: "Wanneer mensen straks formeel bezit hebben genomen van hun stukjes grond en woningen, kunnen zij naar de bank stappen om geld te lenen voor het opzetten of uitbreiden van kleine bedrijven. Zij hebben dan een bezit om in onderpand te geven. Op deze manier willen wij als regering een volkskapitalisme bevorderen en iedereen een kans geven om volop te profiteren van zijn werk en inzet".

De laatste zin van Bastos is interessant. Zou het niet geweldig zijn als de Nederlandse overheid haar onderdanen ook de kans gaf volop (maar dan echt volop) te profiteren van hun werk en inzet? Da's namelijk lang niet (meer) het geval nu iedereen tot over de helft van elk jaar voor de overheid werkt. Toch is dat waarschijnlijk niet wat Bastos bedoelde. Ook de Braziliaanse regering beoogt de nieuwe eigenaren met belastingen te gaan lastigvallen. Als straks het eigendom officieel is kan ook de belasting officieel worden. Toch zou het een grote stap voorwaarts zijn als de ideeën worden doorgevoerd.

Gerelateerde links:

- Telegraaf: Sloppenbewoners Brazilië krijgen eigendomsrechten
- Het boek van DeSoto op Amazon
- CIA Factbook over Brazilië
- Hernando de Soto: The mystery of capital

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl