Issues - Drugs

Door Redactie

2 februari 2003

MeerVrijheid is voor volledige legalisering van zowel hard- als softdrugs, omdat wij streven naar zoveel mogelijk vrijheid voor het individu om zijn eigen keuzes te maken. Ieder mens moet zelf kunnen beslissen wat hij eet, hoe hij zich kleedt en welke genotsmiddelen hij tot zich neemt.

Verbieden dat mensen bepaalde drugs gebruiken, omdat dat slecht voor ze is, is net zo goed een aantasting van de vrijheid als ongezond eten verbieden, riskante sex, prostitutie, gevaarlijke sporten, gevaarlijke ideeën, of wat dan ook.

Drugs(handel) is een zogenaamd slachtofferloos misdrijf. Het recht is er om mensen tegen elkaar te beschermen, niet tegen zichzelf. Als je vindt dat mensen verplicht zijn de "juiste" keuzes te maken zou je net zo goed kunnen zeggen dat een slimme goedaardige dictator alle keuzes van mensen moet goedkeuren: met wie ze trouwen, welke baan ze kiezen, etc. Maar de kern van het menselijk bestaan is juist dat iedereen zelf de inschatting maakt welke keuzes goed en slecht zijn."Ik vind het een onvervreemdbaar recht voor iedereen om op zijn eigen manier ten gronde te gaan."

Robert Frost (1874-1963) was een Amerikaans dichter.
Verder is het hypocriet dat de genotsmiddelen van de meerderheid (alcohol- en koffiegebruikers) wel zijn toegestaan en de genotsmiddelen van minderheden (hasj-, heroïne- en cocaïnegebruikers) niet. Zelfs de meeste harddruggebruikers gebruiken die drugs af en toe en kunnen daarnaast goed functioneren, op dezelfde manier zoals de meeste mensen alcohol gebruiken. Sommige drugsgebruikers komen in de problemen door overmatig gebruik, net als alcoholverslaafden. Dat is net zo min een reden om alcohol te verbieden als om andere drugs te verbieden. Afkicken is een keuze die alleen slaagt als het individu zelf de motivering en discipline vindt.

Een andere belangrijke reden voor legalisering is dat de "war on drugs" een groot beslag legt op de middelen van politie en justitie, middelen die beter gebruikt kunnen worden om echte criminaliteit (dus daden die de vrijheid van anderen aantasten) te bestrijden. Ruim de helft van de gevangenisstraffen is drugsgerelateerd. Bovendien wordt door legalisering heel veel drugsoverlast opgelost: criminele aspecten van drugshandel, junkies die stelen of prostitueren om hun drugs te betalen (in een gelegaliseerde markt zullen drugs bijna niets meer kosten), naalden op straat en aids (als heroïne goedkoop is wordt het meestal gerookt i.p.v. geïnjecteerd), rondhangende thuisloze junkies (alcoholisten worden meestal ook geen zwervers omdat alcohol legaal en betaalbaar is), corruptie van politie en justitie. Het leven van junkies is vooral zo ontwricht omdat hun drugs illegaal en daardoor zeer duur zijn. Het grootste deel van het drugsprobleem wordt veroorzaakt door het feit dat ze illegaal zijn.

Gerelateerde links:

- Gemiddelde junk kost jaarlijks 487.500 euro
- Een vlammend pleidooi voor het recht op de eigen roes
- Wat Henry Sturman eerder schreef over drugs

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl