"Belastingfraude"

Door Henry Sturman

19 januari 2003

In de Telegraaf van 17 januari staat op de voorpagina het bericht dat vermogensbeheerder Dirk de Groot, een van de vier hoofdverdachten in de beursfraudezaak 'Operatie Clickfonds', is veroordeeld tot 15 maanden cel en 200.000 euro boete.

"De Amsterdamse rechtbank acht het bewezen dat De Groot (71), opererend vanuit Zwitserland, een cruciale rol vervulde in een criminele organisatie. Hij hielp diverse Nederlanders met het ontduiken van de belasting. De Groot, onlangs nog in het nieuws omdat hij de officier van justititie tegen de grond sloeg, kreeg een extra zware straf opgelegd omdat hij volgens de rechtbank niet wil inzien dat hij fout was."

Twee dingen vallen hier op. Ten eerste roept het bericht de vraag op of de rechter wellicht het geweld tegen de officier van jusitie, wat losstaat van de zaak zelf, heeft laten meewegen in het bepalen van de hoogte van de straf. Tweede punt is dat er blijkbaar zoiets als een gedachtemisdaad bestaat in Nederland. Voor De Groot's gedachte dat wat hij deed niet fout was wordt hij extra gestraft, en de rechter geeft dat nog openlijk toe ook. Doet denken aan communistische heropvoedingskampen waar mensen niet alleen gestraft werden voor kapitalistische daden, maar ook af moesten worden geholpen van de verkeerde gedachte dat kapitalisme goed was.

Verderop in de krant staat een uitgebreider stuk dat verder doet twijfelen aan de integriteit van het Nederlandse rechtssysteem. Rechtbankvoorzitter Maarten Mastboom: "Uit puur geldelijk gewin heeft hij zich ingelaten met een ieder die zich met zijn hulp wilde verrijken. Hierdoor heeft hij ook bewust het risico genomen dat hij te maken zou krijgen met clienten die hun geld met drugshandel hadden verdiend." Een reactie van De Groot: "Ik word verantwoordelijk geacht voor feiten die ik niet heb kunnen vermoeden, constateren of voorkomen". Worden straks ook winkelmeisjes van Albert Heijn gearresteerd omdat zij geld aannemen van mensen die dat geld misschien niet op "nette" wijze verkregen hebben? Vooral als ze voor AH werken uit puur geldelijk gewin, want dat is natuurlijk helemaal schandalig?

Over de auteur

Henry Sturman studeerde technische natuurkunde in Delft. Hij is freelance auteur voor o.a. HP/De Tijd en is actief binnen de Nederlandse libertarische beweging.

Sturman is eigenaar van Sturman Enterprises, een Haags bedrijf dat diensten verleent op het gebied van automatisering en internet.

Op zijn homepage kunt u meer over hem lezen.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl