15 januari 2003
De 21ste eeuw zou wel een de Chinese eeuw kunnen gaan worden. Meer dan een miljard mensen en een steeds kapitalistischere economie. Kunnen de V.S. en Europa hun borst maar beter natmaken? Als China er in slaagt de menselijke soort via eugenetica te verbeteren (intelligenter, langere levensduur, minder ziekten, socialer et cetera), dan kun je je afvragen of andere geïndustrialiseerde landen het zich kunnen veroorloven achter te blijven. Hoezeer mensen wellicht ook morele bezwaren hebben, internationale concurrentie zal er mogelijk voor zorgen dat de praktische noodzaak (en eventuele voordelen) het winnen van de morele bezwaren.
Je kunt je ook afvragen of hulpverlening aan de Derde Wereld niet meer in het teken zou moeten staan van eugenetica. Twee emeritus hoogleraren, de Engelse psycholoog Richard Lynn en de Finse politicoloog Tatu Vanhanen beweren in hun boek IQ and the wealth of nations dat intelligentie van het volk de rijkdom van het land bepaalt. Andere hoofdfactoren zijn het economische systeem en de hoeveelheid natuurlijke grondstoffen.
Het is in ieder geval duidelijk dat we spannende tijden tegemoet zullen gaan. Technologie is vaak de motor achter maatschappelijke ontwikkelingen. Zo had bv de uitvinding van de pil een verdere emancipatie van de vrouw tot gevolg. De technologische ontwikkelingen versnellen en de technologische vooruitgang van de 20ste eeuw zal waarschijnlijk klein zijn in vergelijking met wat ons te wachten staat in de 21ste eeuw. "You ain't seen nothing yet!"
Gerelateerde links:
Wired Magazine - The First Cloning Superpower
Marcel Roele
- Een baby op maat
- Het kwaad in het zaad
- De motor der vooruitgang
- Te dom om rijk te worden?
Hans Labohm - China's moeizame weg naar de vrije markt
Bart Croughs - Ubermensch