6 januari 2003
Nu is in ieder geval duidelijk waarom de politie geen prioriteit geeft aan woninginbraak: het opsporen van discriminerende discotheekeigenaren heeft voorrang.
De verslaggeving was typisch NOS-journaal. Aan het woord kwam de geschokte burgemeester van Tilburg Stekelenburg, die beweerde dat er voor discotheken geen enkele aanleiding is zo'n onderscheid te maken. Ook iemand van het maandblad voor Marokkanen M-zine mocht een jammerklacht afsteken over ongegronde discriminatie.
De enigen die niet aan het woord kwamen waren de hoofdrolspelers, de discriminerende discotheekeigenaren. Ze mochten eens iets zeggen dat het feestje zou kunnen bederven. Bijvoorbeeld dat er wel degelijk een goede aanleiding is om onderscheid te maken tussen verschillende bevolkingsgroepen, omdat allochtone jongens eerder geneigd zijn om meisjes lastig te vallen en ruzie te zoeken.
Kortom, ze mochten eens zeggen wat een Utrechtse discotheekhouder een half jaar geleden in HP/De Tijd zei, vlak voordat hij zijn discotheek sloot vanwege de voortdurende overlast van Marokkaanse herrieschoppers.
De Volkskrant berichtte onlangs dat in de Belgische stad Mechelen beveiligingsfirma’s erop toezien dat uitgaansgelegenheden geen allochtonen weren. Mocht de Nederlandse overheid dit idee overnemen, dan dienen niet alleen discotheken te worden aangepakt; dat zou uiterst discriminerend zijn. Ook in andere sectoren van het uitgaansleven wordt gediscrimineerd.
Zo is bekend dat nogal wat blanke prostituees boordevol vooroordelen zitten jegens allochtonen. Tot voor kort was hier niets aan te doen: prostitutie was illegaal, en gediscrimineerde hoerenlopers konden dus moeilijk hun recht opeisen. Maar nu prostitutie gelegaliseerd is, is er voor de overheid geen reden meer om deze bedrijfstak nog langer anders te behandelen dan andere bedrijfstakken in de amusementssector.
Beveiligingsfirma’s zouden erop toe kunnen zien dat prostituees niet discrimineren. Mochten er prostituees zijn die tegenspartelen, dan kunnen de beveiligingsfirma’s ingrijpen en er met gebruikmaking van de nodige dwang voor zorgen dat de klant netjes geholpen wordt.
In een beschaafd land wordt discriminatie niet getolereerd.
Bart Croughs
Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd
Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".
Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.
Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.