De gedachtenpolitie

Door Marcel Roele

3 januari 2003

De maakbare mens hoorde bij de ideologie van de jaren zestig, de biologie van gedrag was taboe.

Toen Wouter Buikhuisen in 1978 wilde onderzoeken of de hersenen van criminelen verschillen van die van brave burgers, werd hij door Hugo Brandt Corstius een fascist genoemd.

In 1990 bezocht een Amerikaanse collega van de beroemde hersenonderzoeker Dick Swaab het Anne Frankhuis en ontdekte tot zijn verbazing het portret van Swaab tussen de boeventronies in een tentoonstelling over herlevend fascisme. Swaab had namelijk ontdekt dat de hersenen van homo's verschillen van die van hetero's. In 2000 was de eugenetica-aanhanger C.W. Rietdijk als zwart schaap te gast bij de VARA. PvdA-kamerlid Rob Oudkerk zei over Rietdijk: "Als burger schaam ik mij voor zo'n medeburger; als politicus vind ik dat hij wetten overtreedt; en als dokter zou ik zeggen: hij moet nodig hulp hebben voor zijn zieke geest."

Rietdijk wees erop dat de erfelijkheid van intelligentie (minstens) 60 procent is - wat iedere expert beaamt, behalve als er een camera aanwezig is. De geneticus Prof. Dr. Jan Hoeijmakers van de Rotterdamse Erasmus-universiteit loog lachend: "Dan weet Rietdijk meer dan ik."

© Marcel Roele

Gerelateerde links:
-- Meer over C.W. Rietdijk in "De zwakkerenindustrie"
-- Bart Croughs over de El moumni affaire

Dit artikel verscheen eerder in HP/De Tijd

Marcel Roele (1961) is columnist van AD Magazine en schrijft over sociobiologie voor HP/De Tijd en Intermediair. Eerder publiceerde hij De eeuwige lokroep. Over seks, sekseverschillen en relaties (tweede druk, 1996), De menselijke soort en De Mietjesmaatschappij.

Over de auteur

Marcel Roele (1961 - 2011) was wetenschaps -journalist, sociobioloog en politicoloog.

Als free-lancer schreef hij voor een heel scala aan bladen, maar was vaste medewerker van HP/De Tijd. Hij verscheen regelmatig in radio- en tv-programma’s en werd gevraagd als spreker op symposia, congressen en corporate events.

Marcel Roele schreef de volgende boeken: De Mietjesmaatschappij, De eeuwige lokroep. Over seks, sekseverschillen en relaties, en De menselijke soort. Hier vindt u zijn homepage marcelroele.meervrijheid.nl.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl