Emancipatie

Door Bart Croughs

19 december 2002

De emancipatiemonitor 2002 van het Sociaal en Cultureel Planbureau is uit.

Belangrijkste conclusie: Nederlandse vrouwen willen minder buitenshuis werken dan de Nederlandse staat wenselijk acht. Op het eerste gezicht niets nieuws, maar toch is er sprake van een interessante ontwikkeling.

Het probleem is volgens de overheid nu ineens niet meer dat mannen te weinig uren in het huishouden steken, maar juist dat vrouwen te veel uren in het huishouden steken. Hier lijkt sprake van een nieuwe strategie. Kennelijk zijn de politici tot de conclusie gekomen dat het ze, alle postbus 51 spotjes ten spijt, toch niet zal lukken om de Hollandse man tot huishoudprinses om te toveren.

Om hun gelijkheidsidealen toch te kunnen verwezenlijken, gooien ze het nu daarom over een andere boeg: vrouwen zijn te proper, en moeten het huishouden wat meer laten verslonzen. De postbus 51-spotjes zijn ongetwijfeld al in de maak: "een slimme meid houdt van viezigheid".

“Emancipatie blijft achter”, kopte de Trouw, en daarmee was de teneur van de commentaren goed samengevat. Dat het gedrag van de Nederlandse vrouwen die ervoor kiezen om veel tijd aan huishouden en kinderen te besteden als ongeemancipeerd wordt afgeschilderd is opmerkelijk.

Deze vrouwen bepalen zelf hoe ze hun leven inrichten, durven daarbij dwars tegen de wensen van de overheid en de media in te gaan, en nemen het risico voor lief te worden afgeschilderd als ongeemancipeerde types die niet weten wat goed voor ze is. Kortom, deze vrouwen zijn schoolvoorbeelden van emancipatie.

De progressieve dominees die preken dat de Nederlandse vrouwen meer moeten werken en minder tijd aan het huishouden moeten besteden, doen sterk denken aan de conservatieve dominees die enkele decennia terug preekten dat vrouwen niet buitenshuis moesten werken, maar zich aan opvoeding en huishouden moesten wijden.

De inhoud van de boodschap is veranderd, maar de seksistische, vrouwvijandige mentaliteit is exact dezelfde: vrouwen zijn te zwak en te dom om te beseffen wat goed voor ze is, en dienen daarom hun leven in te richten niet naar hun eigen idealen, maar naar de idealen van verlichte opvoeders.

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl