Hoe bescherm ik mijn privacy en vrijheid van meningsuiting op internet?

Door Berdt van der Lingen

18 december 2002

Deze vraag wordt steeds vaker gesteld, en niet zonder reden. Ballonetjes oplaten wordt in ons kikkerlandje niet altijd gewaardeerd. Als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt riskeer je dat ie afgehakt wordt. Onze vrijheid van meningsuiting wordt telkens, nu zelfs op Europees niveau beperkt. Het uiten van een controversiele mening kan niet alleen leiden tot relatief onschuldige telefoon-terreur of spammingacties tegen uw persoon, maar soms zelfs tot strafrechtelijke vervolging.

En wat is controversieel? Het probleem is dat dit constant aan verandering onderhevig is, alsof we het over de nieuwse mode uit Parijs hebben. Zo werd niet lang geleden ene meneer Jan- Maat nog veroordeeld tot een gevangenisstraf (!) omdat hij de simpele waarheid "vol is vol" durfde te verkondigen. Ook al is de stelling "vol is vol" an sich een waarheid als een koe, net als de stelling "leeg is leeg". En al zou het niet kloppen: onwaarheden spreken is niet verboden.

Inmiddels is het algemeen geaccepteerd om in het openbaar "vol is vol" te roepen, en durft men zelfs hardop te zeggen dat dit van toepassing zou zijn op het aantal inwoners van Nederland. Dergelijke mensen realiseren zich waarschijnlijk niet dat Friesland en Groningen ook bij Nederland horen, daar zou de slogan "leeg is leeg" of "groen is groen" het beter doen.

Zelfs het briefgeheim, wat tot het jaar 2002 heilig was, is verder uitgehold. Email verkeer valt hier nu ook onder, maar de wet is zo aangepast dat inlichtingen diensten en politie geen permissie meer nodig heeft van de rechter om het briefgeheim te schenden. De AIVD (voorheen de BVD) heeft verregaande bevoegdheden tot het monitoren van burgers, al uw internet en email verkeersgegevens worden nu al 3 maanden bewaard!

Telefoontaps worden steeds makkelijker en vaker toegepast. Voorheen was de toestemming van 3 ministers nodig voor het afluisteren. Een instemmend knikje van de minister van Binnenlandse Zaken is nu voldoende. Zoals u misschien weet is de Nederlandse staat nu al kampioen afluisteren! De AIVD heeft al met al bevoegdheden waar mening inlichtingendienst jaloers op is.

Ook heeft de AIVD de bevoegdheid om informatie op te vragen bij bedrijven. Dus denk aan informatie over een bepaald individu bij Postbank, maar ook aan Albert Heijn. Albert Heijn heeft immers goud in handen. De Air-miles en bonuskaarten database bevat een schat aan informatie. Albert Heijn verkoopt tegenwoordig zelfs mobiele telefoons, waardoor behalve je koopgedrag men zelfs je bewegingen via de GSM netwerk-providers in kaart kan brengen.

Al deze zorgelijke ontwikkelingen bij elkaar zijn de reden dat we een korte serie artikeltjes met praktische tips zullen wijden aan het beschermen van uw privacy op internet.

Emailen

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl