Belaste Duitsers hebben een 'Shirty' Kerst

Door Redactie

10 december 2002

Iedereen met een gezonde afkeer voor politiek en politici zou navolging van een groeiend aantal Duitsers kunnen overwegen.

Geleid door de Internet ontwerper Christian Stein is een omvangrijk belastingprotest in volle gang na te zijn begonnen tijdens een recente nachtelijke chat sessie. Om hun verontwaardiging over het post-verkiezingsbesluit van kanselier Gerhard Schröder voor belastingverhogingen te tonen, sturen protestanten duizenden overhemden naar het bureau van de kanselier. Zoals in: hij wil zelfs het hemd van het lijf van de burger.

De beweging heeft zich via e-mail razendsnel verspreid.

"Ik had geen idee dat zo veel mensen hierin geinteresseerd zouden zijn," zei Stein. "Er zijn op dit moment 30.000 overhemden onderweg naar Schröder - we houden een overhemdenteller bij op de website." Volgens Stein is 100.000 realistisch.

Een woordvoerder van Schröder meldde dat alleen al op dinsdag, 2.500 overhemden werden bezorgd. Dat brengt het totaal tot dusver op 6.300. De kanselier schenkt de overhemden aan een organisatie in Bielefeld die ze verkoopt om geld binnen te halen voor werkloze mensen en van plan is woensdag een fotosessie te houden.

Schröder probeert de actie sportief op te vatten, maar dat wordt steeds moeilijker nu meer en meer overhemden binnenkomen. "Het is meer een logistiek probleem voor het bureau van de kanselier en voor het postkantoor, zoals U zich kunt veronderstellen," zei Schröder's woordvoerder. "Het is meer een logistiek- dan een politiek probleem."

Het overhemdsprotest komt op een moment waarop de waardering voor Schröder sterk is gedaald. Een nieuw lied dat hem bespot voor het verhogen van belastingen verkocht meer dan 350.000 exemplaren in de eerste week na verschijning en stond bovenaan de Duitse hitlijsten. 'Der Steuersong (het belastinglied)' is een parodie op Schröder op de melodie van de pop hit 'The Ketchup Song' van het Spaanse trio Las Ketchup. Satirist Elmar Brandt zingt: "Ik verhoog de belastingen nu want de verkiezingen zijn voorbij en jullie kunnen me niet langer ontslaan".

Stein begon zijn overhemdenprotest met een e-mail aan 100 vrienden, hen aansporend om overhemden samen met een bericht naar Schroeder te verzenden: "Om Uw droom voor Kerstmis te vervullen stuur ik u mijn laatste overhemd. Dit zal de behoefte voor verdere belastingheffing beeindigen aangezien ik niets anders meer bezit. Prettige Kerstmis toegewenst, Uw onderdaan."

Meer dan 300.000 mensen hebben ondertussen de website bezocht. En dit alles omdat Stein op die vroege morgen op 22 november zo veel mensen in een chatroom vond die net als hij 'erg boos' waren over de belastingverhoging.Dit is een vertaling door MJ van "Taxed Germans Having Shirty Xmas" zoals verschenen op Wired.

Gerelateerde links:
Volkskrant: Duitsers sturen laatste hemd naar de kanselier. Lees vooral de paragraaf waarin Schröder zich als slachtoffer van de campagne afschildert.

http://www.steuerkanzler.de Op de site kunt u ook verschillende video's bekijken.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl