Waar de overheid faalt slaagt particulier initiatief

Door Frank Karsten

4 december 2002

Wie de Telegraaf van vandaag leest kan kennis nemen van een aantal opmerkelijke berichten. Op de voorkant meldt de krant dat de politie geen tijd heeft gehad om een gevaarlijke bende te pakken (was men bezig bonnen uit te schrijven?). Uiteraard vervelend voor sommige betrokkenen maar verder heel logisch. Voor een monopolistische organisatie als de politie die meer geld ontvangt naarmate het minder boefjes vangt is het opvallend hoeveel deugnieten toch nog in de kraag gegrepen worden. De mensen met de blauwe petten ervaren voornamelijk negatieve financiƫle prikkels bij het bestrijden van criminaliteit. Hoe meer criminaliteit hoe beter dat is voor de politie. En dat was de laatste decennia, waarin de criminaliteit vertienvoudigde, te merken.

Daarnaast staat een klein berichtje over misdaadverslaggever Peter R. de Vries die eigenhandig 2 boeven oppakt. Zo moeilijk is het dus niet, zelfs niet als je, in tegenstelling tot de arm der wet, ongewapend bent. Hopelijk dat De Vries in de toekomst les gaat geven aan Nederlandse dienders. "Altijd van je af schieten".

Naast de politieverrichtingen komen ook de overheidsverzekeringen en -uitkeringen er in de krant slecht vanaf. Zo valt te lezen dat een op de drie WAO'ers bijklust voor gemiddeld 10.000 euro (!!!) per jaar (alleen daarmee zou je al boven de armoedegrens uitkomen). De gemiddelde bijstandsgerechtigde vult zijn uitkering aan met zo'n 5500 euro per jaar. Dat uitkeringsgerechtigden op grote schaal bijklussen wist iedereen al jaren maar het is mooi dat er nu, hoewel rijkelijk laat, wat officiële cijfers naar buiten komen. Als Pim Fortuyn nog leefde en Melkert nog in Nederland zou verblijven zouden deze gegevens de voetnoten vormen waar Melkert in de debatten om vroeg.

Gaan we verder naar pagina drie. Daar staat te lezen dat een plan voor de particuliere bewaking van politici het tekort aan beveiliging moet oplossen. Ook hier faalt de overheidspolitie weer en moet de particuliere sector de redding brengen. Niets om je over te verwonderen maar het is leuk dat het zwart op wit staat. Wist u trouwens al dat in Nederland inmiddels meer wordt gespendeerd aan particuliere beveiliging dan aan de politie? Er zijn dus een hoop sectoren die baat hebben bij grotere sociale problemen in de samenleving en de overheid is niet de enige.

Bladeren we door naar pagina 7 dan vernemen we dat privé scholen voor de basisleerling in opmars zijn. In typische Telegraaf-stijl staat boven de kop dat we mogen spreken van een toekomstige rage. Gezien het handjevol particuliere scholen op dit moment lijkt dat wat overdreven. Iets waar de krant van wakker Nederland wel vaker last van heeft. Hoewel de overheid deze scholen niet financiëel steunt stelt het wel beperkende regels op. Zo moet de onderwijsinspectie welkom zijn (bepaald geen geringe eis gezien hun bemoeizucht) en moeten de leerkrachten bevoegd zijn (lees: minstens zo slecht als de leerkrachten op de leerfabrieken van de staat). De overheid eist gelukkig nog niet dat de scholen net zo vies en gewelddadig moeten zijn als de staatsscholen en dat er net zoveel lessen moeten uitvallen wegens een algeheel leerkrachtentekort. Een hele geruststelling.

Wie zich door het voorste deel de krant heeft gewurmd en is doorgestoten naar de Financiële Telegraaf kan lezen dat het monopolie van de arbodiensten niet langer is te handhaven. Staatssecretaris Rutte wil snel keuzevrijheid bieden aan bedrijven. Hoewel dat allemaal nog lang niet ver genoeg gaat - het hele ministerie van Sociale Zaken zou opgedoekt moeten worden- is de richting goed.

Het is dus bepaald niet allemaal kommer en kwel wat er in de krant staat. Naast de reclameaanbiedingen bij de Aldi zijn er echt heuglijke nieuwsfeiten te consumeren op de vroege ochtend.

Over de auteur

Frank Karsten is oprichter van de Stichting Meervrijheid en hoofdredacteur van de bijbehorende website.

Samen met Karel Beckman schreef hij De Democratie Voorbij, een boek dat inmiddels in 20 talen beschikbaar is.

In 2018 publiceerde hij De DiscriminatieMythe, waarin hij een kritische visie op het gelijkheidsdenken uiteenzet.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl