Mag ik uw gezicht hebben?

Door Redactie

27 november 2002

Overheden mengen zich graag in de handel voor orgaandonoren. Zo is commerciele verkoop van organen niet toegestaan. Enkele honderden doden zijn daarvan jaarlijks het resultaat in Nederland. Maar de overheid zou in de toekomst ook andere ethische bezwaren kunnen opwerpen.

Zo kan binnen enkele jaren iemand andermans gezicht of delen daarvan getransplanteerd krijgen. Begrijpelijk als je brandwonden hebt maar zou de overheid het ook toestaan voor wat ijdelere esthetische verbeteringen? Maakt misschien niet zoveel uit, je kunt altijd nog naar het buitenland. Misschien volgt dan een import verbod op getransplanteerde gezichten. "Heeft u nog iets aan te geven?" Mogelijk dat een oplettende douanebeambte sowieso zal klagen over het verschil tussen wie hij in het paspoort ziet en wie hij voor zich heeft. Vergeet in dat geval dus niet een nieuw paspoort te laten maken in het buitenland.

Bart Croughs schreef eerder over de voordelen van de commerciele orgaanhandel in "Baas in eigen buik". De BBC bericht over de mogelijke gezichtstransplantaties.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl