Charismatische leiders en de zegeningen van het communisme

Door HM

25 november 2002

Charisma is een mooi iets, we vinden mensen die het hebben leuk zonder precies te weten waarom eigenlijk. Dat maakt het ook gevaarlijk, want het geeft charismatische leiders een bepaalde macht over ons. We nemen het niet meer zo nauw, want het zijn immers van die sympathieke mensen. Zo lijkt het althans.

Waar hebben we nou eigenlijk meer aan, aan een wat onooglijke stotteraar, die oprecht staat voor hetgeen wij ook willen, maar dat wat minder vlotjes onder woorden weet te brengen, of een man die leuk overkomt, maar er ondertussen ronduit schokkende ideeën op nahoudt?

We weten het eigenlijk wel, maar ja, we zijn nou eenmaal gemakzuchtig, en nemen niet de moeite om uit te zoeken en te lezen waar iemand écht voor staat. En het oog wil ook wat nietwaar? Dus we zoeken liever iemand uit met dat ondefinieerbare "charisma", en leunen vervolgens achterover met het idee dat hij het wel voor ons zal regelen.

Dat "regelen" zal Jan ook zeker uiterst grondig doen als wij hem met z'n allen de kans geven. Jan wil álles voor ons regelen, maar dat kon wel eens méér zijn dan ons lief is en in een richting gaan die haaks staat op wat wij als slecht lezende en luisterende onnozelaars in gedachten hadden.

In het geval van Jan Marijnissen is het wel zeker dat hij héél iets anders voorstaat dan de Jan-fans denken. Die nemen voetstoots aan dat deze sympathieke man het wel voor hen - de minimumloners, WAO'ers en AOW'ers - opneemt. Wat ze niet beseffen is dat Jan ook vindt dat alle mensen in de hele wereld gelijk behoren te zijn, en recht hebben op dezelfde welvaart. Ze denken "Jan pakt geld af van de rijken en geeft dat aan de armen". Wat ze niet beseffen is dat Jan vindt dat zij al rijk zijn ten opzichte van de bewoners van de derde wereld, en dat het niet lang zal duren voor Jan vindt dat ook zij wel wat kunnen inleveren voor de grote gelijkheid. Het is toch onaanvaardbaar dat mensen hier een auto hebben en men elders soms niet eens een fiets heeft? Of dat mensen hier een deugdelijk dak boven hun hoofd hebben terwijl men elders in een hutje woont? Zeg nou zelf...

Jan gruwelt van een vrije markt en kapitalisme, dus Jan wil geen geld genereren en zorgen dat iedereen op eigen benen kan staan maar Jan wil herverdelen. Dat blijkt uit al zijn plannen en ideeën. Dus als u iets heeft wat een ander niet heeft, kunt u zich maar beter vast voorbereiden om het in te leveren als u op Jan gaat stemmen.

En waarom zou iemand eigenlijk méér moeten verdienen dan het minimumloon? Ook "Jan Modaal" kan best wat inleveren zolang er mensen op de wereld zijn die minder verdienen! We zijn pas tevreden als iedereen hetzelfde heeft, dus ook het laagste belastingtarief kan best omhoog, we zijn toch zo rijk!

Als u op Jan gaat stemmen, bereid u dan ook maar voor op méér woningnood - (die stakkers uit de derde wereld moeten ook ergens wonen, en wij kunnen best wat inschikken nietwaar? Die grote gezinnen hebben nou eenmaal wat meer ruimte nodig dan wij), minder geld (het moet ergens van betaald worden, maar het geeft wel veel voldoening en u kunt ook best zonder auto en vakantie, we gaan gewoon weer op de fiets of met de trein), meer criminaliteit (je kunt het die nieuwkomers niet kwalijk nemen dat ze in de verleiding komen zich wat van al dat fraais toe te eigenen), minder vrijheid (dat geeft toch maar problemen en lastige verantwoordelijkheden, dus wat geeft het) en minder van die saaie Hollandse cultuur (da's een verrijking uiteraard, het zal er een stuk kleurrijker uit gaan zien, én we krijgen vrij met Suikerfeest!).

Oh ja, vergeet ook die lastige trends en modegrillen maar, dat bevordert alleen de ongelijkheid maar en zorgt dat mensen ongelukkig worden omdat ze toch nooit op al die fraaie fotomodellen zullen lijken. U hoeft nooit meer te kiezen, we dragen dan gewoon gezellig allemaal hetzelfde!

Vergezocht en overdreven? Denkt u dan bijvoorbeeld maar eens even na over dat afschaffen van de 1e klasse in de trein, en vraag uzelf eens af hoe ver dat nog staat van het afschaffen van andere verschillen, in kleding, bezit (ja ook uw auto), huisvesting en loon.

En kijkt u ook eens even naar die paragraaf over het benoemen (!) van een president. Geen door het volk gekozen president maar aangewezen door het parlement, waar de geloofsgenoten van Jan het dan voor het zeggen hebben. En die weten wat goed voor ons is, daar zijn wij veel te dom voor.

En weet u wat? Als Jan het eenmaal voor het zeggen heeft gekregen heeft hij zijn gelijk bewezen. Dan zijn we inderdaad te dom om te weten wat goed voor ons is. Want zeg niet dat u het niet wist, u had het allemaal kunnen weten als u de moeite had genomen het te lezen! Dus als u op Jan gaat stemmen houd dan verder braaf uw mond en laat Jan uw leven regelen, want u hebt er zelf om gevraagd.

En een keer per jaar op 1 mei mag u uw mond opendoen, om te juichen en te zingen voor Jan.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl