33 jaar bijstandsfraude

Door Redactie

27 november 2002

Milton Friedman schreef in zijn boek "Aan ons de keus" welke manieren er zijn om geld uit te geven. De beste manier: het uitgeven van je eigen geld ten behoeve van jezelf. De slechtste resultaten worden behaald wanneer andermans geld wordt uitgegeven ten behoeve van anderen. Je maakt je dan meestal niet druk om de hoogte van het bedrag of om wat je krijgt voor je geld. De verzorgingsstaat is gebaseerd op dit concept en de bedroevende resultaten zijn dan ook niet verwonderlijk.

Zo hebben een 57-jarige inwoonster en een 63-jarige inwoner van Den Helder bijna 33 jaar gefraudeerd met hun bijstandsuitkering. Het duo heeft op die manier een bedrag van 261.000 euro ten onrechte ontvangen. Dit is volgens de gemeente Den Helder de grootste en langste steunfraudezaak in de marinestad en de provincie Noord-Holland. Het stel voerde sinds 11 december 1969 een gemeenschappelijke huishouding. De vrouw verklaarde altijd dat de man een kostganger was. De gemeentelijke sociale dienst vordert het teveel aan bijstand terug van het duo.

Vooral de laatste zin is merkwaardig. Het is eenvoudig dat bedrag terug te pakken van een frauderende miljonair maar van een armzalige uitkeringstrekker kan weinig teruggevorderd worden. Met name wanneer deze niet lang genoeg zal leven om het mogelijk te maken. Nu.nl berichtte erover.

Er zijn veel praktische bezwaren te noemen tegen de verzorgingsstaat. Eerder schreef Meervrijheid over de morele bezwaren in Weg met de verzorgingsstaat.

Milton Friedman: Vier manieren om geld uit te geven

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl