Idiote bevlogenheid

Door Hans Bennink

28 november 2002

Al vele jaren toont Kas van Iersel in het televisieprogramma 'Over de Balk' het enorme gemak waarmee overheden met het geld van de belastingbetaler om durven te gaan. Sommige aangehaalde zaken zijn voorbeelden van klein leed -een Gemeente die het fietsenrek verkeerd plaatst of een onbegrijpelijke snelheidsheuvel- maar veelal komen er zaken aan bod die nog maar weinig te maken hebben met behoorlijk bestuur.

Iedere dag worden er projecten in Nederland gestart die van twijfelachtige aard zijn. Projecten vaak waarvan meestal vooraf bekend is dat uitvoering -op z'n zachtst gezegd- geen geweldig idee is. Maar dat zal een bevlogen bestuurder amper deren: de handtekening wordt als vanzelfsprekend geplaatst en vervolgens vliegen miljoenen aan belastinggeld het raam uit alsof er in de belendende kamer een pers aanwezig is om nieuwe biljetten te drukken.

En zo halen iedere week weer voorbeelden hiervan de krant. Deze week bijvoorbeeld ging het om de tamelijk overbodige spoorprojecten 'Betuwelijn' en 'HSL'. Gezamenlijk vallen die liefst een miljard euro duurder uit dan begroot. Ook kost een lekke tramtunnel de Haagse belastingbetaler liefst €15 miljoen meer dan geraamd. En in alle gevallen betrof het bepaald niet de eerste tegenvaller en groeit er steeds meer afstand tussen het eind- en het oorspronkelijke begrotingsbedrag.

De mensen die verantwoordelijk zijn voor dit soort prestigeprojecten zijn vaak bevlogen types met de nodige idealen ter verbetering van de wereld. Met beperkte realiteitszin of waarde van geld gaan ze binnen de overheid zich inzetten voor het Algemeen Belang. Dat betekent vaak het starten van projecten waar de naam van de bestuurder aan verbonden dient te worden maar waar anderen voor mogen opdraaien.

De begroting die dit soort mensen hiervoor indient is vaak zo indrukwekkend dat het wel op tekorten moet uitdraaien. Maar het is toch niet hun eigen geld en ach, de overheid kan toch meer afdwingen bij de gever ervan. Dus niets lijkt een voorspoedige uitvoering nog in de weg te staan. Daarbij zijn tekorten pas van latere orde, meestal als de persoon in kwestie allang weer weg is.

In heel Nederland barst het helaas van dit soort idealisten die bezig zijn belastinggeld over de balk te smijten. Maar hoe leuk de filmpjes bij RTL dan ook mogen zijn, het bestaat toch niet dat dit soort mensen hun gang maar kunnen blijven gaan. Nog even buiten het feit dat dit soort megalomanie amper nog kan worden opgebracht door een gemeenschap.

Ik pleit er dan ook voor dat degene die de handtekening voor zo'n duur project gaat zetten (deels) hoofdelijk aansprakelijk wordt gesteld voor iedere tegenvaller die het project ten deel valt. Zolang we namelijk nog belasting moeten betalen in dit land lijkt dit het enige probate middel tegen de uitwassen van al te prestigieuze liefhebberijtjes. En Kas van Iersel dan? Ach, voor hem vinden ze bij RTL vast wel weer een ander leuk programma.

Hans Bennink

Over de auteur

Hans Bennink (1969) is van beroep internetprovider en is daar sinds 1996 professioneel mee bezig na een studie International Business aan de HEAO.

Uit zijn pennevruchten -die vaak op de actualiteit inspelen- komt zijn streven naar een vrijere maatschappij tot uiting. Het is daarbij zijn overtuiging dat uit het kunnen maken van keuzes de verrijking en verdieping van de mens tot haar volste wasdom kunnen komen.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl