Leve de globalisering

Door Redactie

22 november 2002

Antiglobalisten beweren dat vrije handel de ongelijkheid in de wereld vergroot, dat kapitalisme mensen arm houdt, dat economische groei het milieu schaadt, dat multinationals de lonen laag houden, en dat vrije financiële markten crises veroorzaken. Allemaal fabels, aldus Johan Norberg, wiens boek "In defense of global capitalism" zojuist in het Nederlands is verschenen onder de titel "Leve de globalisering".

Van de vrije markt profiteert arm en rijk. Nooit in de geschiedenis zijn honger en armoede zo snel verdwenen als de laatste jaren, dankzij de vrije markt. Alleen in landen met een gesloten economie is de misère toegenomen. Niet de globalisering is dus een probleem, maar het gebrek aan globalisering. Niet de vrije handel veroorzaakt honger en ellende in de Derde Wereld, maar de afwezigheid van vrije handel.

Johan Norberg schuwt in zijn boek geen enkel heet hangijzer: kinderarbeid, kapitaalvlucht, milieuverloedering, de Tobintax, muntspeculatie, de eis tot schuldkwijtschelding voor de ontwikkelingslanden, het rampzalige effect van Europese landbouwsubsidies op de Derde Wereld, de onweerlegbare samenhang tussen democratie, vrije meningsuiting en vrijemarkteconomie en de zogenaamde aantrekkingskracht van lageloonlanden voor westerse bedrijven.

Telkens herleidt Norberg de mythes die de antiglobalisten hierover al enkele jaren de wereld insturen tot emotionele kreten. Hij doet dat aan de hand van harde feiten, eenvoudige statistieken en de laatste onderzoeksresultaten. Kortom, Leve de globalisering is het eerste standaardwerk dat fundamenteel de standpunten en het doemdenken van de antiglobaliseringsbeweging weerlegt, de discussie over globalisering in een veel minder somber daglicht plaatst en een heus alternatief aanbiedt.
Leve de globalisering werd in Amerika bekroond met de Antony Fisher International Memorial Award en is in Zweden een bestseller.

Johan Norberg (Zweden, 1973) is een gewezen anarchist en publiceerde eerder boeken over mensenrechten en de geschiedenis van het liberalisme.

Auteursbezoek vrijdag 29 en zaterdag 30 november te Gent
Johan Norberg neemt op vrijdag 29 november deel aan het debat Tegenstellingen
(De Vooruit te Gent - aanvang 20.00 uur. Dit debat wordt georganiseerd door Knack,
De Morgen en Canvas. Andere deelnemers zijn o.a. Staf Nimmegeers,
Luc Cortebeek, Paul Buysse en Guy Verhofstadt.
De auteur is op 29 en 30 november beschikbaar voor interviews.

Voor meer informatie/interviewaanvragen
Melanie Elst, publiciteit & promotie, tel. +32 (0)3 248 50 48
melanie.elst@houtekiet.com

Het boek heeft een eigen website op http://www.globalcapitalism.st/ waar ook hoofdstuk 1 en 2 kunnen worden gelezen (Engels).

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl