SGP streeft naar meer gemeentelijke vloekverboden

Door Redactie

13 november 2002

Vloeken wordt door de Van Dale gedefinieerd als "Gods naam ijdel gebruiken" of "krachttermen gebruiken".

Veel christenen storen zich daar mateloos aan en daarom probeert de zwarte-kousen-partij SGP om in een groter aantal gemeenten een vloekverbod te laten opnemen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV).

Na de Zeeuwse gemeente Reimerswaal, waar onlangs zo'n verbod in de APV is opgenomen, zijn nu ook in andere gemeenten initiatiefvoorstellen genomen door gemeenteraadsleden. Vloeken voorziet duidelijk in een grote behoefte bij mensen. Het lucht lekker op en iedereen in je naaste omgeving is meteen duidelijk dat iets je dwars zit.

Om toch netjes te vloeken worden vloektermen enigszins verdraaid. "Potverdullemekes" is zo'n nette versie. Zou dat wel mogen van de SGP? In de V.S. roepen nette mensen geen "Shit!" als ze op hun duim slaan of wanneer hun vrouw wil scheiden maar "Shoot!". Wat overigens ook weer niet zonder risico is als je je in een criminele wijk bevindt.

De strijd tegen vloeken wordt professioneel aangepakt in Nederland. Hoewel momenteel nog niets erop wijst dat het heeft geholpen. Zo bestaat er sinds 1917 al een Bond tegen het Vloeken die beschikt over een heuse professioneel ogende website. Voor de Bond gaat het voornamelijk om het misbruiken van de naam van God of van Jezus Christus.

Schuttingtaal en verwensingen vallen dus volgens hen niet onder deze definitie en behoren strikt gezien dan ook niet tot het werkgebied van de Bond. Misschien is het een idee dat men de definitie van de Van Dale als leidraad neemt om zo het werkgebied uit te breiden.

Het ziet er niet naar uit dat vloeken spoedig verboden zal worden. Het is namelijk strijdig met artikel 7 van de Grondwet waarin de vrijheid van meningsuiting is vastgelegd. Verdorie!

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl