Vrouw van roker klaagt overheid aan wegens oplichting

Door Redactie

6 november 2002

Van onze correspondent - In Uiterwegen (Groningerland) heeft een vrouw aangifte gedaan tegen de Nederlandse Staat wegens oplichting. De lokale officier van justitie weigerde te procederen, omdat hij dacht dat het om een studentengrap ging.

Daarom heeft de vrouw een advocaat in de arm genomen om zelf een rechtszaak aan te spannen. Het kort geding dient dinsdag 26 november a.s. voor de consumentenrechter te Utrecht-Zuid. De klacht betreft de tekst "roken veroorzaakt dodelijke longkanker", die sinds enige tijd op sommige pakjes sigaretten met grote letters te lezen staat. Volgens het slachtoffer, mevrouw H., klopt die tekst niet. Zij heeft 3 jaar lang voor haar man sigaretten van het merk Kammel gekocht. Daarbij heeft zij steeds alleen die pakjes gekocht met de eerder genoemde specifieke tekst. Hetgeen nog best een probleem is, want veel pakjes sigaretten hebben blijkens het opschrift andere ongewenste effecten, zoals "roken kan het sperma beschadigen en vermindert de vruchtbaarheid", "roken brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe" en "rokers sterven jonger". Mevrouw H.: "Uiteraard wil ik niet het risico lopen om zwanger te worden van beschadigd sperma en ernstige schade toebrengen aan anderen is natuurlijk ook niet aardig."

Mevrouw H. kocht 3 jaar lang voor 3,65 euro per pakje 2 pakjes sigaretten per dag voor haar man. Vorige maand liet de vrouw haar man in het Radbraakziekenhuis te Amstel een volledige geneeskundig onderzoek ondergaan. Hoewel er een aantal kleine gezondheidsklachten werden geconstateerd, zoals vermoeidheid en een lichte emotioneel-relationele stoornis, bleek hij volkomen vrij van elke vorm van (dodelijke) longkanker. Mevrouw H. claimt nu van de staat 8000 euro, het bedrag dat zij over de periode van 3 jaar aan de sigaretten besteed heeft. Volgens Dhr. G. Spring, advocaat van Mevrouw H., is hier duidelijk sprake van oplichting. De gekochte sigaretten hebben niet het geadverteerde effect gehad, dus dient de staat de schade te vergoeden. Overigens haast de advocaat zich erbij te vermelden dat Mevrouw H. uiteraard zeer blij is dat haar man geen dodelijke vorm van longkanker heeft, maar het gaat haar om het principe dat een product moet voldoen aan de omschrijving. "Hoe kan ik er nou van op aan dat al die andere waarschuwingen op pakjes sigaretten wel kloppen?", klaagt mevrouw H. "Ik neem mijn verantwoordelijkheid en span deze rechtszaak aan om andere consumenten te beschermen tegen soortgelijke oplichterij." Eerst werd overigens per abuis aangifte gedaan tegen de sigarettenfabrikant Kammel, maar in een brief liet Kammel weten dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de omschrijvingen die op last van de overheid geplaatst worden. De bond van kritische consumenten steunt mevrouw H. en stelt zich op het standpunt dat de spreuken van de overheid op zijn minst ongenuanceerd en misleidend zijn.

Volgens Dhr. Weterbeter, woordvoerder van de staat der Nederlanden, klopt het dat de overheid volledige verantwoordelijkheid draagt voor de teksten. Hij zegt er echter zeker van te zijn dat de staat de rechtszaak zal winnen. Het is erg vervelend, zegt hij, maar mevrouw H. heeft de tekst niet goed begrepen. Volgens hem staat er geen termijn vermeld in de tekst, dus betekent het alleen maar dat roken op den duur dodelijke longkanker veroorzaakt. En dat kan dus eventueel best langer dan 3 jaar duren en in sommige gevallen zelfs wel 100 jaar of langer. Verder zegt Dhr. Weterbeter dat de overheid uiteraard geen garanties kan geven. "De wetenschap kan helaas niet met 100% zekerheid voorspellen", aldus de woordvoerder. "Maar onze teksten zijn volledige wetenschappelijk verantwoord want onderzoek heeft aangetoond dat zij de volksgezondheid verbeteren." Navraag bij de commissie eerlijkheid in adverteren van het Ministerie van Volksgezondheid leert dat er plannen zijn voor de teksten "onbeschermde seks veroorzaakt aids" op erotische kleding, "rijden is dodelijk" op auto's en "eten leidt tot een dodelijke hartaanval" op slavinken. Deze en andere teksten zullen vanaf 1 april a.s. verplicht zijn.

Henry Sturman

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl