OV-Sinterklaas

Door Hans Bennink

29 oktober 2002

Zelfs achter het IJzeren Gordijn is het destijds nog nooit zover gekomen dat het openbaar vervoer geheel gratis was. Er moesten altijd nog een paar luttele Kopeken worden neergelegd om met de bus te mogen reizen.

Zoniet in de gemeentes Utrecht en Eindhoven. Want deze steden hebben elk een College van B&W dat zo verschrikkelijk uit de poppenkast is gelazerd dat je er stil van wordt. Alle economische wetten ten spijt meent men daar beter te weten door te pleiten voor gratis busritjes. Nou betaalt de belastingbetaler al zo'n 70% mee aan ieder strippenkaart, nu krijgt deze ook nog eens de rekening gepresenteert voor de rest.

Je denkt aan een 1-april grap, maar de kalender geeft aan dat de Stoomboot uit Spanje weer onderweg is. En dé partij die graag tijdens verkiezingstijd met meiter en staf gesignaleerd wordt -de PvdA- staat alweer klaar met het nodige strooigoed. Het was in de persoon van Sharon Dijksma dat de Minister van Verkeer werd verzocht dit sympathieke experiment van de nodige stuivers te gaan voorzien.

In Hasselt (B) heeft men het openbaar vervoer gratis gemaakt. Het positiefste wat je er kunt zeggen is dat het aantal zwartrijders tot nul is gereduceert. Maar voor de rest wordt de bus vooral extra gevuld door mensen die vroeger fietsend of lopend naar de stad gingen of gewoon thuis bleven. Toch wordt de gratis bus er een doorslaand succes genoemd.

Op 6 december zal de Sint zijn tocht terug naar Spanje gaan aanvaarden. Ik zou er op mijn beurt voor willen pleiten dat de Sint de voorstanders van dit soort verkwisting een plaatsje gaf op zijn stoomboot. En als ze het dan met alle geweld hun plannetje willen doorzetten, dan moeten ze dat maar lekker in Spanje gaan doen!

Hans Bennink

Over de auteur

Hans Bennink (1969) is van beroep internetprovider en is daar sinds 1996 professioneel mee bezig na een studie International Business aan de HEAO.

Uit zijn pennevruchten -die vaak op de actualiteit inspelen- komt zijn streven naar een vrijere maatschappij tot uiting. Het is daarbij zijn overtuiging dat uit het kunnen maken van keuzes de verrijking en verdieping van de mens tot haar volste wasdom kunnen komen.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl