Vrije pers index

Door Redactie

30 oktober 2002

Iemand ooit gehoord van Verslaggevers Zonder Grenzen? Nu dan wel. Reporters without Borders is geen organisatie die vanuit transportvliegtuigen noodhulp verleent in de vorm van juten zakken met riooljournalistiek zoals Story, Weekend of NRC. Nee, Reporters sans frontières (RSF) verdedigt de persvrijheid in de wereld, rapporteert hierover en probeert gevangen genomen journalisten vrij te krijgen. Voor het eerst is nu een persvrijheid index opgesteld en Nederland doet het verrassend goed. Drie schouderklopjes voor ons.

De organisatie meldt dat meer dan een derde van de mensen in de wereld in landen leven waar geen persvrijheid bestaat. Reporters Without Borders werkt voortdurend om hun recht om geinformeerd te worden te herstellen. Eenendertig media professionals verloren hun leven gedurende 2001 tijdens de uitoefening van hun werk. Op dit moment zitten meer dan 120 journalisten ergens op de wereld in detentie vanwege hun werkzaamheden.

Zoals gezegd doet Nederland het erg goed op de ladder. Maar mischien dat die vrijheid voornamelijk geldt voor journalisten. Gewone burgers die eens hun mening op papier of internet willen zetten (of gewoon of straat willen roepen) kunnen ook in Nederland last krijgen met de gedachtenpolitie of een andere sekte. Vrijheid van pers staat niet persé gelijk aan vrijheid van meningsuiting.

Lees hier de vrije pers index 2002.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl