Nette progressieve berichtgeving

Door Redactie

19 oktober 2002

Veel progressieve kranten en zenders vermelden liever niet de etnische achtergrond van daders van misdrijven. Dat is erg sympathiek naar sommige etnische groepen toe maar doet de waarheid enigzins geweld aan. Als journalist zou je normaal ook willen dat je zo volledig mogelijk bericht geeft van een voorval. Als je je vak tenminste serieus neemt. En waarom zou je niet de etniciteit van de dader vermelden en wel het beroep, geslacht of de leeftijd? Vragen die om een antwoord schreeuwen.

Zo meldde het NOS Journaal dat twee vrijwilligers van het Rode Kruis donderdagavond in Lelystad zijn belaagd en mishandeld door een groep van ongeveer tien jongeren (let op : etniciteit niet vermeld). Ook hun EHBO-bus moest het ontgelden. Het ANP meldde echter wel iets meer. Let vooral op de stigmatiserende wijze waarop Marokkanen, mannen, vrijwilligers, kermissen, bepaalde straten, Lelystad en jongeren worden neergezet.

Marokkaanse jongeren slaan EHBO'ers in elkaar
UTRECHT/LELYSTAD - 18/10/02 - Twee vrijwilligers van het Rode Kruis zijn onderdagavond door een groep van ongeveer tien Marokkaanse jongeren belaagd en mishandeld in Lelystad. Ook hun EHBO-bus moest het ontgelden; de jeugd gooide twee ramen in.

De bus, met de vrijwilligers erin, stond geparkeerd op de Meenthoek, nabij de kermis. Een jongen van de groep ging op de treeplank staan en begon de auto te wippen. Een van de EHBO'ers, een 67-jarige inwoner van Lelystad, stapte uit en zei er wat van. Hij werd hierop door enkele jongens uit de groep op de grond gegooid en geslagen.

Hij liep een bloedneus, een dikke lip en schaafwonden in het gezicht op. De hulpverleners waren zo bang geworden, dat zij van de bus wegliepen. Daarna ging de groep de bus te lijf. De jongeren wisten te ontkomen aan de politie. Die stelt een onderzoek in.

Bron: ANP Nieuws

Erg handig
Het is erg handig wanneer de media ook de etnische achtergrond van daders vermelden. Zo kunnen mensen op basis van volledigere gegevens discrimineren. Gediscrimineerden hoeven zich dan minder gediscrimineerd te voelen en discrimerende mensen wordt zo veel moeite bespaard. Voorkomen wordt dat men op verkeerde gronden groepen en individuen discrimineert. Discriminatie is gedefinieerd als "onderscheid maken op onterechte gronden". Iemand die alleen naar het NOS Journaal zou hebben gekeken zou wellicht geneigd zijn alle jongeren te discrimineren. Buitengewoon onterecht natuurlijk. Een ANP lezer zou waarschijnlijk veel specifieker discrimeren (minder onterecht dus) en alleen jonge mannelijke Marokkanen mijden. (Overigens, discriminatie is een recht dat iedereen zou moeten hebben. En niet alleen op uiterlijke gronden.)

Een wat nettere versie van bovenstaand bericht zou neerkomen op ongeveer het volgende:

Mensen slaan andere mensen in elkaar
UTRECHT/LELYSTAD - 18/10/02 - Twee vrijwilligers van een hulporganisatie zijn donderdagavond door een groep van ongeveer tien mensen belaagd en mishandeld in een stad. Ook hun voertuig moest het ontgelden; de mensen gooiden twee ramen in.

Het voertuig, met de vrijwilligers erin, stond geparkeerd op een plek, nabij een evenement. Een persoon van de groep ging op een deel van het voertuig staan en begon het voertuig te wippen. Een van de vrijwilligers, een inwoner van een stad, stapte uit en zei er wat van. Het persoon werd hierop door enkele andere personen uit de groep op de grond gegooid en geslagen.

De aangevallene liep een bloedneus, een dikke lip en schaafwonden in het gezicht op. De hulpverleners waren zo bang geworden, dat zij van het voertuig wegliepen. Daarna ging de groep het voertuig te lijf. De daders wisten te ontkomen aan een beveiligingsorganisatie. Die stelt een onderzoek in.

Bron: Meervrijheid Nieuws

Op deze manier wordt vrijwel niemand gestigmatiseerd. Progressief Nederland kan blij zijn. Laat dit een voorbeeld zijn voor alle media in binnen- en buitenland.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl