Pompen en verzuipen

Door Hans Bennink

17 oktober 2002

Aan de Euro zijn we voor ons gevoel nog lang niet gewend. Als dat namelijk wel het geval zou zijn, dan hadden we vast een stuk heftiger gereageerd op het huidige niveau van de benzineprijs. Let er maar eens op, een litertje loodvrij kost namelijk toch echt € 1,16 bij de buurtpomp.


Eu brandstofprijzen in Euro's. Oktober 2002
Het staat nog vers in onze geheugen: de protesten, de blokkades van snelwegen door vrachtwagens en de petities om het 'kwartje van Kok' van de accijns af te halen. En dat gebeurde allemaal toen de benzineprijs de f.2,50 oversteeg. En nu de prijs omgerekend f.2,56 staat is het opvallend stil. Ook zullen we in een nieuw kabinet vrij weinig gaan horen over het voornemen 'het kwartje van Kok' in 2004 af te schaffen.

Recentelijk was ik in Griekenland, een land waar je voor een liter benzine 77 cent betaalt. Voor € 25,- werd mijn tank daar door een vriendelijke Griek helemaal vol gegooid. Toch bestaat ook in Griekenland de benzineprijs voor de helft uit belasting.

Helaas is in Nederland een fiscale verdubbeling van de benzineprijs schijnbaar onvoldoende. Als je namelijk kijkt naar de opbouw van deze prijs in ons land dan zie je dat de hele brandstofketen zelf maar 35 cent van de uiteindelijke pompprijs ontvangt (1). De overheid vangt op haar beurt maar liefst 84 cent per liter, een fiscale opslag van liefst 331%. Ter illustratie, in de Verenigde Staten houdt men het op 8%.

Ik denk dat door de onwennigheid met de Euro als munteenheid er nog geen referentiepunt bestaat voor de benzineprijs. Ik vermoed dan ook dat de 'psychologische barriere' om te protesteren pas bij anderhalve Euro zal liggen. Misschien is het dan beter om zo'n referentiepunt te creeëren aan de hand van een prijsvergelijking met het buitenland (2). Dan zien we Nederland in de top vijf van hekkensluiters staan waar het de benzineprijs betreft. Ik ben dan ook benieuwd wanneer de eerste keukenolie-auto's in Nederland hun intrede gaan doen.

Hans Bennink

1 Bron: 'Shell'
2 Bron: 'AA Ireland'

Over de auteur

Hans Bennink (1969) is van beroep internetprovider en is daar sinds 1996 professioneel mee bezig na een studie International Business aan de HEAO.

Uit zijn pennevruchten -die vaak op de actualiteit inspelen- komt zijn streven naar een vrijere maatschappij tot uiting. Het is daarbij zijn overtuiging dat uit het kunnen maken van keuzes de verrijking en verdieping van de mens tot haar volste wasdom kunnen komen.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl