Oliestokers

Door Redactie

15 oktober 2002

Laat geen daad van zuinigheid en vindingrijkheid ongestraft gaan! Dat schijnt de algemene reactie van ambtenaren in Groot-Brittannië te zijn, op autorijders die hun auto's op oude keukenolie laten rijden.

De politie in West-Wales vervolgt actief iedereen die keukenolie in plaats van benzine of diesel gebruikt. Overtreders ontvangen boetes van £500, terwijl een speciale politie eenheid, die als de Frituur Ploeg bekend staat, zich geheel wijdt aan het op heterdaad betrappen van oliestokers. De reden is dat dergelijke mensen belastingontduikers zijn, die de buitensporige Britse accijns op brandstoffen ontwijken.

Ambtenaren zouden zich af kunnen vragen wat er mis is met hun beleid, dat mensen ertoe beweegt om dergelijke buitengewone maatregelen te treffen enkel om rond te kunnen rijden. Zij zouden kunnen kijken in hoe verre dit ongeoorloofde gedrag te formaliseren is op een manier die iedereen ten goede komt. Keukenolie is zeker schoner dan diesel, zodat het mogelijk zou kunnen zijn om een soort van win-win oplossing voor autorijders en de regering te bewerkstelligen. Dat zal echter nooit gebeuren als hun enige zorg het maximaliseren van fiscale ontvangsten betreft.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl