Amerikaanse burgerrechtenbeweging toont ruggegraat

Door Redactie

11 oktober 2002

De American Civil Liberties Union is een progressieve Amerikaanse burgerrechtenbeweging waarvan er in de Lage Landen geen pendant bestaat.

Nederland heeft dan wel een Amnesty International maar Bart Croughs gaf eerder al aan dat deze organisatie weliswaar prachtige doelstellingen kent maar ook wel eens hypocriet is. Bovendien houdt de organisatie zich in tegenstelling tot de ACLU vooral bezig met buitenlandse onrechten. Beide organisaties zijn progressief van aard (positieve discriminatie b.v.) maar vreemd genoeg meent de ACLU dat ze een Freedom Network vormen. Waarschijnlijk bedoelen ze ook de vrijheid die zij wensen om zich met anderen en hun eigendommen te bemoeien. De ACLU is echter wel behoorlijk consequent en neemt het ook op voor mensen op wiens meningen ze het liefst zouden kotsen. En zoveel ruggegraat verdient respect.

Elsevier van deze week bericht bij monde van Rik Kuethe over Mat Hale. Mat is niet alleen afgestudeerd in de rechten maar ook 'dominee' van de racistische Wereldkerk van de Schepping (hij noemt zichzelf echter graag Pontifex Maximus). De eenendertigjarige Mat woont nog bij zijn vader waar bezoekers hun schoenen kunnen vegen aan een deurmat waarop de Israëlische vlag zichtbaar is. De Grote Bruggenbouwer (Pontifex Maximus) is zo fanatiek dat hij het huis in de kleur van bloed heeft geschilderd (een verwijzing naar de Racial Holy War). Kortom, gedrag waarmee je meestal weinig vrienden maakt.

Mat wil advocaat worden en wordt daarbij vanwege zijn bedenkelijke denkbeelden tegengewerkt. Een commisie in Illinois die over zijn toelating moest oordelen besliste negatief. Maar Mat liet het er niet bij zitten en kreeg uit onwaarschijnlijke hoek bijstand. Alan Dershowitz, nota bene een joodse professor, neemt het op voor Mat en is zijn raadsman bij het aanvechten van deze beslissing. Ook de ACLU staat achter de toelating tot de advocatuur van Mat. Maar niet van harte waarschijnlijk. Dershowitz: "Hoewel ik zijn opvattingen extreem stuitend vind is het mijn vaste geloof dat niemand van de balie mag worden uitgesloten vanwege zijn denkbeelden". Zei Voltaire enkele eeuwen geleden ook niet zoiets?

John Stuart Mill, (1806-1873), een Engels filosoof en econoom, zei in de 19de eeuw het volgende over vrije meningsuiting:"Als de opinie correct is, worden we beroofd van de mogelijkheid om de onwaarheid voor de waarheid in te ruilen; en als het onjuist is wordt ons een dieper begrip van de waarheid in zijn "botsing met onwaarheid" ontnomen. Als we alleen één kant van de zaak kennen, kennen we eigenlijk niet eens dat: het wordt zwak, geleerd door op te zeggen, onuitgedaagd, een bleke en levenloze waarheid".

Gerelateerde link:
- Quotes over vrijheid

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl