Publieke omroep onder vuur

Door Redactie

6 oktober 2002

Die arme publieke omroep toch. Leek decennialang niets hun voortbestaan te kunnen bedreigen, wordt er inmiddels gezaagd aan de poten waarop het gestoeld is. Alleen jammer dat het dikke, tropisch hardhouten poten betreft.

De Telegraaf is bezig met een serie kritische artikelen over de 600 miljoen euro verslindende staatsomroepen (plus meer dan 200 miljoen euro aan STER inkomsten). En Elsevier heeft deze week een artikel gewijd aan de Hilversumse zendgemachtigden en bepleit een drastische stap: volledige afschaffing. Elseviers Ron Kosterman is van mening dan het instituut achterhaald is, valse concurrentie pleegt en geld verspilt.

Zo wordt bericht over het twijfelachtige zenderparkbeheer van de Nozema (waarin de NOS een belang heeft van 40%). De ether zou namelijk veel meer commerciële zenders kunnen herbergen maar de Nozema is van mening dat dat niet wenselijk is vanwege een mogelijk geringer bereik van de publieke omroepen. De Rijksdienst voor Radiocommunicatie (ook al weer een organisatie waarvan je normaal nooit gehoord zou hebben) trekt dit soort bezwaren in twijfel.

Voorts kunnen met de frequenties die over zijn voor commerciële radio-exploitanten pakketten worden samengesteld die maximaal 70% van Nederland dekken. Voor adverteerders is dit minder interessant en is het dus moeilijker om winst te draaien voor exploitanten. Pakketten waarvoor bovendien de publieke omroepen niet hoeven te betalen. De kosten voor de publieke omroep zijn dus hoger dan louter 600 miljoen.

Het kan raar lopen. Menigeen kan zich nog herinneren hoe moeizaam het begin was van de commerciële omroep in Nederland. Joop van de Ende probeerde TV10 van de grond te krijgen en werd succesvol tegengewerkt door Den Haag waar de Mediawet voorschreef dat alleen buitenlandse zenders mochten worden doorgegeven op de kabel. RTL Veronique (van het Luxemburgse RTL) werd wel buitenlands geacht en TV10 niet hoewel beiden natuurlijk programma's brachten die louter bedoeld waren voor de Nederlandse markt.

En nu dan misschien het einde van de staatsomroepen? Dat zal niet snel gebeuren valt te vrezen. De overheid is maar al te blij met een propaganda instituut als de publieksomroep. Het CDA en PvdA zijn traditioneel sterk voorstander van de publieke omroep. Wellicht is het huidige kabinet niet in zijn sas met het linkse karakter van de omroepen maar om dat tegen te gaan is omvorming voor hen ongetwijfeld beter dan afschaffing. Premier Balkenende zou Hilversum goed kunnen gebruiken voor zijn normen en waarden campagne. En na zijn vertrek uit de politiek kunnen politici als Balkenende rekenen op mooie baantjes bij organisaties als de publieke omroep. Nu NOS voorzitter Wolffensberger (D66) de uitgang neemt wordt gefluisterd dat Annemarie Jorritsma (VVD) de fakkel van hem over gaat nemen.

En als het niet als omroepbestuurder is kan de carriere eventueel nog als presentator of commentator voortgezet worden. Marcel van Dam, oud politicus van de PvdA, is nog steeds vaak op de TV waar te nemen. En voor een man die voorstander is van socialistische herverdelingspolitiek doet hij het met ongeveer 300.000 euro per jaar helemaal niet slecht ook. Van Dam klaagde uiteraard wel over het gegraai van managers. Je kunt dan wel linkse ideeen hebben, de salarissen van Van Dam, Paul Witteman, Frits Barend, Jan Mulder en Henk van Dorp geven aan dat je er geen snee minder om hoeft te eten. Integendeel.


Bart Croughs schreef eerder over de maffiaomroepen en hun bezwaren tegen die verderfelijke commerciëlen.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl