Zedenverwildering op TV

Door Hans Bennink

30 september 2002

Het is een verontrustende gedachte dat de christelijke politici de messen uit de normen-en-waarden-bestek-la alweer druk aan het slijpen zijn. Even leek het er op dat de LPF met deze discussie op de loop ging door wat malligheid te roepen. Maar de aandacht verschoof bij hen alras weer naar de hevige interne machtstrijd en met name ook de uitzendrechten daarop.

Het is maar de vraag of die beelden ons scherm zullen gaan bereiken. Premier Balkenende heeft namelijk bij KRO's Kruispunt te kennen gegeven een kruistocht tegen de zedenverwildering op TV te willen maken omdat "dat wat hij soms op tv ziet, elke beschrijving tart". Als gevolg hiervan wil hij bij de omroepen 'geweld' op de agenda gaan zetten.

Ik durf er een mooi ding om te verwedden het niet lang zal duren voordat ook computerspelletjesmakers weer langs de waardenmeetlat worden gelegd. Eén controversieel spel -waarin de speler zijn monsterlijke tegenstanders op gruwelijk realistische wijze naar de andere wereld helpt- zal voldoende blijken om de overheid ook hier weer in het moraalharnas te jagen. In Duitsland zijn dientengevolge al de nodige spellen verboden.

Internet is ook al zo'n wervingsgebied van de duivel in de ogen van CDA-kamerlid Theo Rietkerk. Hij vond afgelopen augustus dat providers dan maar eventueel dwingend een gedragscode opgelegd moesten krijgen omdat er mensen zijn die met kinderen over hele vieze dingen chatten. Waaruit die gedragscode moet bestaan en hoe de internetaanbieders hun klanten in de gaten moeten houden, liet de christen-democraat onvermeld.

De christelijke moraal stort zich als vanouds op ons nationale schuldgevoel: de opvoeding. Ouders krijgen hun kroost niet weggesleept van de thuis-electronica -daar komt immers ruzie van- en wijst boos naar de overheid. Die wijst op haar beurt dan weer op de excessen van een handvol blagen dat ongehinderd allerhande misdrijven pleegt- vreemd genoeg juist de jongeren die altijd buiten hangen in plaats van voor de tv.

Toch zal het CDA voldoende legitimatie vinden om een heel volk voor te schrijven wat op de schermen thuis mag verschijnen. Vooral Internet is momenteel aan de beurt. Big Brother-databestanden moeten worden opgezet door providers zodat de overheid feilloos kan aantonen wat iemand op Internet uitvreet. Blijkt dat succesvol, dan zal ook de tv en makkelijk slachtoffer vormen voor de christelijke moraal.

Dat maatregelen zullen worden genomen lijkt meer een kwestie van tijd te worden. Dat kan haast niet anders met een premier die hiervoor hoogleraar 'sociaal-christelijk moraal' was. Dat wordt dus weer lekker veel hoeksteen-van-de-samenleving gezelligheid! Je hoort het al in de verte: 'Good night John-Boy'. Welterusten Nederland.

Hans Bennink

Over de auteur

Hans Bennink (1969) is van beroep internetprovider en is daar sinds 1996 professioneel mee bezig na een studie International Business aan de HEAO.

Uit zijn pennevruchten -die vaak op de actualiteit inspelen- komt zijn streven naar een vrijere maatschappij tot uiting. Het is daarbij zijn overtuiging dat uit het kunnen maken van keuzes de verrijking en verdieping van de mens tot haar volste wasdom kunnen komen.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl