Discriminatie

Door Bart Croughs

27 september 2002

Triest berichtje in de Volkskrant: een gehandicapte die met haar bed bij Holiday on Ice naar binnen wilde, werd de toegang geweigerd.

Gelukkig wordt dit soort extreem-rechts gedrag verboden als straks de nieuwe wet over discriminatie van gehandicapten wordt aangenomen.

De gehandicapten mogen binnenkort onder de pannen zijn, maar er bestaat een groep gediscrimineerden die tot nog toe door de overheid schandelijk over het hoofd is gezien: de lelijken. Discriminatie van lelijken is ook in ons land aan de orde van de dag. Het begint al op school: lelijke kinderen worden gepest, ze horen er niet bij, ze kunnen geen vriendjes krijgen -kortom, ze leven in een hel.

Ze worden uitgescholden voor vuurtoren, Dik Trom, bril, schele, en ga zo maar door; de meester zal niet ingrijpen. Alleen wanneer een zwart kindje wordt uitgescholden voor poepvlek grijpt de meester hard in. Ongetwijfeld gebeurt dit met de beste bedoelingen, maar het zal het gevoel van de lelijke dat hij wordt gediscrimineerd en uitgestoten alleen maar versterken.

Op latere leeftijd ontdekken de lelijken dat ze op seksueel gebied schaamteloos worden gediscrimineerd. Zelden zie je een mooie man met een lelijke vrouw lopen; andersom komt wat vaker voor, maar meestal blijkt dat de lelijke man dan voor compensatie heeft gezorgd in de vorm van geld, een mooie positie, of een boeiende persoonlijkheid.

De lelijke man die geen compensatie kan bieden, zal zich doorgaans tot de hoeren moeten wenden als hij het genot wil smaken een mooie vrouw te omhelzen.

Wat cijfers op school en kans op een baan betreft: uit onderzoek blijkt dat discriminatie ook op deze gebieden welig tiert. Docenten en personeelschefs blijken boordevol vooroordelen te zitten. Desondanks zal de lelijke nooit een personeelsadvertentie van de overheid zien staan waarin hij met nadruk wordt verzocht te reageren, of waarin wordt verzekerd dat bij voldoende geschiktheid de voorkeur aan de lelijkste sollicitant wordt gegeven.

Kortom, er is hier sprake van een groot onrecht, waar veel te weinig aandacht voor is. Misschien een idee voor Freek de Jonge en Jack Spijkerman om eens een actiegroep op poten te zetten?

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl