EU schrijft Nederland de wet voor

Door Redactie

6 september 2002

De Telegraaf schrijft in een nieuwsartikel dat de nieuwe staatssecretaris van Europese Zaken Atzo Nicolaï (VVD) tot zijn verbijstering heeft ontdekt hoe enorm de invloed van Europese regels is op ons land. Je zou verwachten dat juist iemand in zijn functie wel zou weten wat menig Nederlander al vermoedde of wist.

,,Het is onvoorstelbaar hoeveel van wat we in Nederland aan wetgeving maken, eigenlijk het uitvoeren van Europese regels is. De ijkwet, de mijnwet, de privacywet, de advocatenwet en ga zo maar door. Dat realiseren we ons veel te weinig".

Nicolaï (42) zegt verder: ,,We willen in Nederland eigenlijk niet erkennen dat de Tweede Kamer op veel gebieden maar weinig te zeggen heeft, maar daarmee houden we elkaar voor de gek", stelt hij vast. ,,We houden vast aan het 'Toneelstuk Nederland' omdat we er niet aan willen dat Europa zo'n grote grip op ons leven heeft. Toen ik zelf als Kamerlid de privacywet behandelde, waren we druk in de weer over allerlei mogelijke wijzigingen maar eigenlijk waren de marges minimaal want er was een dwingende Europese richtlijn."


Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl