Nederland Nul

Door Bart Croughs

26 april 2021

De LPF en haar aanhang koesteren weinig positieve gevoelens jegens de publieke omroepen.

Heel begrijpelijk: als belastingbetalende LPF'er word je gedwongen de publieke omroepen te subsidiëren, om vervolgens toe te moeten kijken hoe die omroepen je centen gebruiken om anti-LPF-propaganda te produceren (NOVA, NOS-journaal, enzovoort).

Hoe aan dit onrecht een eind te maken? Het voorstel van de LPF om de publieke omroepen onder toezicht te plaatsen, kan niet echt een oplossing worden genoemd.

Anti-LPF-propaganda zal in dat geval misschien niet meer gemaakt worden; het risico dat de omroepen zich naar de nieuwe machthebbers zullen richten en pro-LPF-propaganda gaan bedrijven is immers niet te verwaarlozen. En waarom zou je als PvdA stemmer gedwongen moeten worden omroepen te subsidiëren die je geld gebruiken om je politieke tegenstanders te promoten?

Wat dan wel? Het voorstel van de LPF om Nederland 3 op te heffen is een stap in de goede richting: dan is er in ieder geval een net minder waarop van belastinggeld politieke propaganda kan worden bedreven.

Maar waarom dit beperken tot Nederland 3? Echt opgelost is het probleem hiermee niet. Wordt er in Netwerk of 2Vandaag soms geen politieke propaganda bedreven? De oplossing ligt voor de hand: hef niet alleen Nederland 3 op, maar hef in één moeite door ook Nederland 1 en 2 op.

In dat geval hoeven zowel de LPF'ers als de tegenstanders van de LPF niet meer te vrezen dat hun belastinggeld door omroepen wordt gebruikt om politieke standpunten uit te dragen die ze verwerpelijk achten.

Kortom, het is een mooi compromis, waar alle partijen tevreden mee kunnen zijn. De vrijgekomen plaatsen van Nederland 1, 2 en 3 kunnen eventueel worden opgevuld door omroepen die in staat zijn in hun eigen onderhoud te voorzien.

Door commerciële omroepen wordt natuurlijk ook propaganda gemaakt, maar dat gebeurt op kosten van de omroepen zelf, en niet op kosten van de belastingbetaler; er is even weinig reden om daarover te klagen als over de propaganda die in de Volkskrant en De Telegraaf kan worden aangetroffen.

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl