NRC-intellectuelen

Door Bart Croughs

26 april 2021

De NRC-columnisten zorgen de laatste tijd voor veel vermaak. Zo wond lleen Montijn zich erover op dat het juist de Amerikanen zijn die zich nu opwerpen als bevrijders van Irak: "Dezelfde Amerikanen die destijds Hitlers echte massamoord, in ver weg gelegen kampen, tot het laatst lieten doorgaan."

Dezelfde Amerikanen? Bestaat het Amerikaanse leger werkelijk uit 75-plussers? Dat zal Montijn toch niet geloven. Waarschijnlijker is dat ze ervan uitgaat dat de zonden van de bejaarden op nog onbekende wijze zijn overgedragen op hun kinderen en kleinkinderen. Misschien iets met de genen?

En dan Max Pam: "Ook is op het moreel gehalte van Amerika's grootste criticasters nogal wat aan te merken. Duitsland is de grootste agressor van de vorige eeuw." Criticasters van Amerika als Gerhard Schröder en Joschka Fischer deugen dus niet: zij zijn de grootste agressors van de vorige eeuw. Maar wacht eens, Schröder lag nog in de luiers toen de Tweede Wereldoorlog al was afgelopen, Baby's die de grootste agressie van de vorige eeuw hebben gepleegd - welkom in de wondere wereld van de NRC-columnist.

Een andere wonderlijke NRC-intellectueel is Elsbeth Etty, Is het mogelijk dat de beslissing van Volkert van der Graaf om Pim Fortuyn te vermoorden beïnvloed is door de uitlatingen van een aantal politici en opiniemakers?

Het lijkt op het eerste gezicht een niet onredelijke vraag: Mussolini', 'Anne Frank', 'Le Pen', 'een gevaarlijk man', 'Nederland word wakker!', enzovoorts-je zou denken dat het genoeg is om bij sommige mensen het idee te doen postvatten dat de samenleving zonder Fortuyn beter af is, Volkert zelf over zijn motief: "Minister Zalm yond Fortuyn een gevaarlijk man, Dat vond ik ook."

Maar nu Elsbeth Etty in NRC Handelsblad: "De kritiek op Fortuyn van diens politieke tegenstanders heeft geen enkel verband met de moord," Geen spoortje twijfel. Etty heeft als volleerd gedachtelezer volledig toegang tot alle bewuste en onbewuste processen in Volkerts brein,

De goede zaak-bescherming van de weldenkende elite - maakt onvermoede krachten los.
 

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl