AIDS en Afrika

Door Bart Croughs

26 april 2021

Pieter Hilhorst onlangs dat het aidsbeleid met betrekking tot Afrika in het verleden op een verkeerd spoor heeft gezeten: niet seksueel contact zou de voornaamste bron van besmetting in Afrika zijn, maar het gebruik van vuile naalden en andere riskante medische handelingen.

Dat aidsonderzoekers al die tijd de foute theorie aanhingen, is volgens Hilhorst te wijten aan 'westerse vooroordelen over wilde sekspraktijken op het donkere continent'. Deze westerse vooroordelen hebben dodelijke gevolgen gehad, aldus Hilhorst: aids kon zich in Afrika onbelemmerd verspreiden omdat aan de voornaamste oorzaak van de epidemie nauwelijks aandacht werd geschonken.

Berusten die westerse gedachten over wilde sekspraktijken op het donkere continent werkelijk op vooroordelen, zoals de verlichte Volkskrant-columnist meent? Daar zijn weinig aanwijzingen voor.

In zijn boek Race, Evolution and Behavior: A Life History Perspective (Transaction Publishers) somt de Canadese wetenschapper J. Philippe Rushton de uit onderzoek gebleken seksuele verschillen tussen de rassen op. Het blijkt dat zwarten op seksueel gebied onbedreigd heer en meester zijn. Zwarten zijn gemiddeld op jongere leeftijd seksueel actief dan blanken en Aziaten; ze hebben meer verschillende partners voor het huwelijk; ze hebben vaker seks voor het huwelijk; ze hebben vaker seksuele fantasieën; ze hebben meer seks tijdens het huwelijk; ze gaan vaker vreemd; ze hebben minder schuldgevoelens over seks; ze hebben grotere geslachtsorganen; ze lijden vaker aan geslachtsziekten; ze hebben vaker contact met prostituees; ze gebruiken minder vaak voorbehoedsmiddelen; ze hebben vaker buitenechtelijke zwangerschappen, enzovoort, enzovoort.

Het is best mogelijk dat de verspreiding van aids in Afrika vooral wordt veroorzaakt door vuile naalden, en niet door seksueel contact. Maar de theorieën over wilde sekspraktijken op het donkere continent zijn empirisch heel behoorlijk onderbouwd. Al die foute, racistische vooroordelen van de onwetende, benepen blanke man zijn voor een belangrijk deel gewoon waar; het is het verlichte 'alle rassen zijn gelijk'-denken dat op vooroordelen berust. 

Deze column verscheen eerder in het tijdschrift HP/De Tijd
 

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl