“Neem nou sociale zekerheid. De jongeren hebben altijd bijgedragen om de ouderen te steunen. Vroeger hielpen de jongeren de ouderen uit plichtsbesef en een gevoel van liefde. Zij dragen nu bij aan de steun van iemands anders ouders vanwege dwang of angst. De vrijwillige steun versterkte de familiebanden; de gedwongen steun verzwakte deze.”
Milton Friedman

Café Weltschmerz interviewt auteur Karel Beckman

Door Redactie

29 juli 2018

Een gesprek over het ‘vrije’ van de markteconomie en het falen van de instituties.

Veel partijen profiteren van de macht van de staat. De VS heeft bijvoorbeeld een federale begroting van 4000 miljard dollar (vierhonderd miljard dollar). Geld wat grotendeels in de Amerikaanse economie wordt rondgepompt.


Het functioneren van de democratie en de instituties van de overheid blijven meestal buiten beschouwing als het gaat om de knelpunten in de samenleving. Juist de instituties horen niet boven kritiek verheven te zijn. Meestal zijn zij juist de oorzaak van onrecht en onvrede. Omdat er niet kritisch wordt gekeken naar het falen van deze instituties, keert het publiek zich steeds meer af. 

Volgens Karel Beckman hoeft dat niet verkeerd te zijn. De oude samenleving vindt uiteindelijk altijd weer de weg naar een betere, vernieuwde samenleving. 

Karel Beckman is journalist. Hij is hoofdredacteur en oprichter van de onafhankelijke internet-publicatie Energy Post. Daarvoor was hij onder meer hoofdredacteur van European Energy Review en redacteur bij het Financieele Dagblad. Eerder publiceerde hij het boek ‘Het broeikaseffect bestaat niet: de mythe van de ondergang van het milieu’. Zijn website is destaatvoorbij.nl.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl