Uber laat zien hoe geweldig het kapitalisme is

Door Gale Boetticher

3 april 2017

De afgelopen weken was ik in het buitenland voor een vakantie. In plaats van te vertrouwen op louche taxichauffeurs voor mijn transport, maakte ik voor het eerst gebruik van Uber. En wat een openbaring! Uber heeft mij nog meer van het kapitalisme doen houden.

Voor wie Uber nog niet kent: het is een service waarmee je via je smartphone een – onofficiële – taxi bestelt. Je krijgt vooraf de ritprijs te zien en betaalt meteen per creditcard, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Meestal staat de Uber-taxi binnen een paar minuten na bestelling voor je deur.

Terwijl de politiek al jarenlang zonder succes de problematiek met agressieve en frauduleuze taxichauffeurs probeert op te lossen, komt de vrije markt zelf met een oplossing. De Uber-chauffeur kun je na aankomst beoordelen via de app, zodat Uber in staat is om de rotte appels eruit te vissen en een goede service te garanderen.

De markt reguleert dus zichzelf, waardoor overheidsbemoeienis onnodig is. En dat is niet het enige voordeel van Uber: het is ook snel en goedkoop. Ik kan het iedereen aanraden; zelfs de grootste socialist moet na het bestellen van een Uber toch gaan twijfelen aan zijn haat voor het kapitalisme. Wat een prachtig stukje vrije markt.
 

Over de auteur

Gale Boetticher is de auteur van Een Pleidooi voor Vrijheid – libertarisme in ’t kort (nu in vernieuwde druk). Bestel dat boek via Bol.com, boekenbestellen.nl of in de plaatselijke boekhandel.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl