Antidiscriminatiewetgeving bedreigt vrijheid van spreken

Door Redactie

21 februari 2017

In de Verenigde Staten zorgen de antidiscriminatiewetten ervoor dat je als werkgever maar beter bepaalde vragen niet kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Als je geen rechtszaak aan je broek wilt vraag dan niet: "Wat voor werk doet je partner?" Dit kan uitgelegd worden als discriminatie op basis van huwelijkse status. En dat mag niet in bijvoorbeeld de staat New York.

Allerlei vragen kunnen discriminerend worden uitgelegd en de Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) kan een rechtszaak tegen je aanspannen.

Andere te-vermijden-vragen luiden: "Ben je zwanger? Heb je een strafblad? Ben je gehandicapt? Ben je lid van een vakbond? Wat is de oorsprong van je naam? Welke religie belijd je? Hoeveel verdien je momenteel?"

Het nadeel van al deze wetgeving is dat werkgevers sterker zullen discrimineren dan ze al deden. Omdat ze bijvoorbeeld niet mogen vragen of een sollicitant een strafblad heeft zullen ze jonge (zwarte) mannen meer dan voorheen uitsluiten. Dan Mitchell heeft er een artikel aan gewijd.

Dan Mitchell: Special Employment Rights for Crooks: Our Tax Dollars at Work

11 Job Interview Questions You Should Avoid Asking (If You Don't Want a Lawsuit)
 

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl