2 november 2016
Nu rond Fukushima weer een aardbeving is geregistreerd kunnen we ons de vraag stellen hoe schadelijk radioactieve straling eigenlijk is.
Van hoge doses straling kan men redelijk goed bepalen hoe schadelijk die is. De gevolgen zijn namelijk behoorlijk acuut en intens. Maar van lagere doses is dat veel minder goed meetbaar. Die gevolgen zijn alleen op lange termijn merkbaar en daarvoor moeten grote bevolkingsgroepen worden onderzocht.
Om toch een idee te hebben van de schadelijkheid van radioactieve straling gaat men uit van het Linear No Threshold (LNT) principe. Er is geen drempel waaronder de straling onschadelijk is. Men nam de grafiek voor de schadelijkheid ervan in de hogere regionen en interpoleerde die lineair naar beneden.
Maar deze theorie wordt door diverse onderzoeken weersproken. Het zou heel goed kunnen dat lage doses helemaal niet schadelijk zijn. Of zelfs goed voor je.
Theo Richel van De Groene Rekenkamer schreef eerder het artikel Stralingshormese: is een beetje straling goed voor ons?
De BBC zond hierover een documentaire uit. Nuclear Nightmares. Hierin wordt aangegeven dat het dierenleven rondom Tjernobyl helemaal geen last heeft van de straling terwijl de beesten wel hoog radioactief zijn.
BBC - Horizon - 2006 - Nuclear Nightmares door DocumentaryHD2014