“Als mensen zich gedroegen als overheden zou je de politie bellen.”
Kelvin Throop

De overwinning van Trump is fantastisch, vooral voor libertariƫrs

Door Gale Boetticher

21 november 2016

De verkiezing van Trump is goed nieuws. Niet alleen voor Amerika, maar ook voor het libertarisme. Zijn presidentschap biedt ongelooflijk veel kansen voor libertariërs om de idealen van een vrije samenleving te verspreiden.

Trump is op meerdere punten beter dan Clinton. Hij wil een goede band met Rusland onderhouden. Hij heeft niks met globalistische organisaties als de EU en de VN (en steunde ook de Brexit). Daarnaast gelooft hij niet in door de mens veroorzaakte klimaatopwarming, wil hij de belastingen flink verlagen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Een ander pluspunt van Trump is dat hij politiek-incorrect is. De vrijheid om je mening te uiten wordt langzaam verstikt in de VS door zogeheten Social Justice Warriors, cultuur-marxisten die bijna alle afwijkende meningen als beledigend en haatzaaiend zien. Trump veegt met hen de vloer aan en beschermt zo de vrijheid van meningsuiting.

De derde en laatste grote bijdrage van Trump is dat hij de geloofwaardigheid van de politieke elite sloopt. Zo ongeveer iedere politicus, iedere krant, iedere professor en iedere andere opiniemaker van de elite steunde Clinton en waarschuwde kiezers dat zij vooral niet op Trump moeten stemmen. Ze hebben er alles aan gedaan om Trump zwart te maken, maar de kiezer geloofde hen niet meer en stak op 8 november een middelvinger op.

Ondanks al deze pluspunten, moeten mensen geen wonderen van Trump verwachten. Hij heeft ook slechte standpunten, zoals het in stand houden van de Oorlog tegen Drugs, het toestaan van martelen, het opleggen van handelstarieven en meer willen investeren in defensie. Hij heeft geen goed plan om de staatsschuld flink naar beneden te krijgen.

De politieke elite mag dan een klap hebben opgelopen, ze is nog lang niet verslagen. Ze zal haar best doen om Trump juist op zijn slechte standpunten te steunen en zijn goede plannen af te zwakken of in de prullenbak te gooien. Bovendien corrumpeert macht, en dus is het nog maar de vraag in hoeverre Trump aan zijn eigen principes blijft vasthouden.

De verkiezing van Trump biedt daardoor geweldige kansen voor het libertarisme. Als mensen teleurgesteld in hem raken doordat hij slechts beperkte verandering kan brengen, of doordat de volgende economische crisis begint (iets waar Trump nauwelijks invloed op heeft), dan gaan mensen naar alternatieven zoeken. En dat alternatief kan het libertarisme zijn, als libertariërs hun boodschap goed weten te verkopen.

Juist door Trump hebben libertariërs meer kansen. Hij heeft bij de zogeheten ‘gate keepers’ van de elite ernstige schade aangericht. De kranten, de professoren, de opiniemakers die mensen altijd succesvol wisten te overtuigen dat libertarisme niks is, die hebben voor een groot deel hun geloofwaardigheid verloren. De alternatieve media, waarin libertariërs sterker staan, zijn juist in opkomst.

En doordat Trump de Social Justice Warriors op universiteitscampussen doet huilen, zullen zij het minder makkelijk hebben om mensen met andere politieke ideeën monddood te maken. De vrijheid van meningsuiting is minder in gevaar, en daardoor hebben libertarische studenten meer ruimte om hun leeftijdsgenoten van de libertarische idealen te overtuigen.

Het bovenstaande betekent niet automatisch dat het libertarisme nu een stuk populairder wordt. Dat hangt af van libertariërs zelf. Maar de deuken die Trump in de politieke elite en de heersende ideeën heeft geslagen, die bieden geweldige kansen voor libertariërs om hun alternatieve gedachtegoed te verspreiden.

Gale Boetticher is de auteur van Een Pleidooi voor Vrijheid – libertarisme in ’t kort (nu in vernieuwde druk). Bestel dat boek via Bol.com of in de plaatselijke boekhandel.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl