14 september 2016
In een land hier ver vandaan is een 'sociaal' zorgstelsel ingevoerd. Het is zo sociaal dat het niet is toegestaan geld te verdienen in de zorg. Iedereen die werkzaam is in de zorg doet dit uit menslievendheid en solidariteit.
Het nadeel van het systeem is dat er een enorm tekort is aan dokters, verplegers en chirurgen. Om dit tekort op te lossen, heeft men bedacht dat iedereen in de zorg moet werken, tenzij men schriftelijk bezwaar maakt. Deze maatregel had echter bar weinig effect, het personeelstekort in de zorg bleef.
In werkelijkheid bestaat dit systeem wel degelijk in Nederland. Met als enige verschil dat het geen dokters en verplegers betreft, maar orgaandonoren. Weinig mensen zullen zich erover verbazen wanneer een verpleger stopt met werken als hij geen geld mag verdienen. Net zo weinig mensen zijn zich er helaas bewust van dat het verbod op de verkoop van organen het donororganentekort in stand houdt.
Op het moment zijn 3,5 miljoen Nederlanders geregistreerd als donor. Slechts een paar honderd van hen zullen daadwerkelijk hun orgaan doneren na hun dood. De omstandigheden die zo'n orgaantransplantatie mogelijk maken, worden schaarser, door de afname in hartinfarcten, beroertes en verkeersongevallen.Ondertussen overlijden ieder jaar ongeveer 150 mensen terwijl ze wachten op een nieuw orgaan
De kritiek op orgaanhandel is dat arme mensen hun organen (nier, longkwab of een deel van hun lever) zullen verkopen, terwijl ze niet zouden doneren als ze er geen geld voor kregen.Arme mensen doen ook vaak onplezierig werk dat ze niet zouden doen zonder financiële beloning