In de oppositie mag je blaten

Door Redactie

12 augustus 2002

De PvdA, de SP en Groenlinks klagen steen en been over de prijsstijgingen sinds de invoering van de euro. De PvdA vindt dat de prijzen die door de euro zijn gestegen, moeten worden gecompenseerd. Groenlinks, een andere Sinterklaaspartij, wil een prijsstop voor 2 jaren. Deze partijen, die een morele superioriteit pretenderen waarbij die van moeder Theresa verbleekt, hebben veel boter op hun hoofd.

Met name de linkse partijen zijn voorstander van belastingverhoging. Tegenstanders van deze "prijsverhoging" door de overheid kunnen in tegenstelling tot gewone consumenten niet kiezen hun diensten bij een andere aanbieder af te nemen. Of besluiten gewoon niet te kopen. De consument in een vrije markt heeft veel meer keuzevrijheid en veel meer invloed op de besteding van zijn geld dan de stemgerechtigde burger in een democratisch stelsel. Kiezers mogen eens in de 4 jaren stemmen (met een beperkt aanbod). Consumenten daarentegen kunnen elk moment van de dag "stemmen". Hoge prijzen bij de normale supermarkten hebben zo geleid tot een omzetverhoging bij de prijsbeukers Aldi en Lidl. Beter zouden de linkse partijen kunnen pleiten voor het neerhalen van concurrentiebarrières. Maar dat zal waarschijnlijk weinig stemmen trekken (ook politieke partijen moeten slim concurreren in "de kiezersmarkt").

Er zijn verder tal van redenen om negatief te staan tegenover de voorstellen van de linkse oppositie. Bv het recht van bedrijven om te vragen voor hun diensten wat ze willen. En de nog onduidelijke kosten van de prijscontroles die via de belastingen weer op de schouders van consumenten belanden. De compensatie die de PvdA voorstelt is ook heel twijfelachtig. Wie compenseert wie? Waarschijnlijk bedoelt men een vergoeding voor alleen de zwakkeren en niet alle consumenten. Waarmee de sterkste schouders moeten betalen. De econoom Milton Friedman wist het al: "There ain't no such thing as a free lunch".Het FD heeft er meer over

In de vorige eeuw is de belasting gestegen van 10% naar 52%. Als het aan de PvdA, SP en Groenlinks ligt zou dat waarschijnlijk verhoogd moeten worden naar 70%. En ook dan zal blijken dat dat niet genoeg is. Organisaties zoals de overheid die vrijwel naar believen de vruchten van andermans arbeid mogen afnemen hebben namelijk nooit genoeg.

Eerder berichtte Meervrijheid al over de koopstakinggekte van vorige maand.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl