Vrijheid en geluk

Door Redactie

12 maart 2011

Die zijn gerelateerd.

In Nederland hebben we een heuse geluksonderzoeker genaamd Ruut Veenhoven. Hij studeerde sociologie en is directeur van de World Database of Happiness en was een van de oprichters van het Journal of Happiness Studies

Hoe meet je geluk? Wel, volgens Veenhoven is directe vragen stellen aan mensen vooralsnog de beste methode. Hoe gelukkig bent u tegenwoordig?

Wat waren zijn bevindingen? Nou, die waren talrijk maar interessant voor libertariers is dat vrijheid tot een hoger geluk leidt. Iets wat menigeen natuurlijk al vermoedde maar nu ook echt aangetoond is.

Veenhoven heeft vrijheid gesplitst in drie typen: economische, private (persoonlijke) en politieke (democratie en zo).

Wat bleek is dat economische vrijheid in sterke mate bijdraagt aan de geluksbeleving van mensen. Persoonlijke vrijheid is daartoe ook belangrijk, maar ietsje minder. En politieke vrijheid correleert wel positief met geluk maar niet zo sterk als de andere twee vrijheden.

Een andere interessant resultaat uit zijn onderzoek was dat o.a. gelijkheid in een samenleving niet zo belangrijk was voor geluk. Da's weer jammer dan voor de socialisten.

Hieronder de grafieken. De punten op de grafiek zijn de afkortingen van de onderzochte landen.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl