Beetje soepeler graag, Mr. Fiscus

Door Ingezonden

25 juni 2010

Hou op met de jacht op zwartwerkers en duistere handel. Een goed draaiende zwarte economie is een prima medicijn tegen recessie.

De Pers bericht:

Heeft u dit jaar nog een mooie partij laptops verhandeld zonder btw? Of flink bijgebeund met belastingadvies aan kennissen? Dan heeft u weliswaar de fiscus benadeeld, maar de economie een dienst bewezen. Want landen met een flinke ‘informele’ economie, zoals dat eufemistisch heet, zijn beter bestand gebleken tegen de recessie, zo blijkt uit onderzoek van Deutsche Bank.

Neem Griekenland, waar de schaduweconomie een legendarische omvang heeft. Volgens een overzicht van de OESO bestaat ruim 28 procent van het nationaal inkomen uit belastingonvriendelijke activiteiten, waarmee het land Europees koploper is, op de voet gevolgd door – hoe kan het ook anders – Italië.

Prima prestatie

Ook al was de crisis dit jaar ernstig, toch kromp de Griekse economie maar met 1 procent, tegenover een Europees gemiddelde van 4 procent. Deze prima prestatie valt de laatste tijd niet erg op, omdat het Griekse begrotingstekort (-13 procent) Europa grote zorgen baart – niet geheel onterecht overigens.

De relatie tussen de zwarte economie en crisisbestendigheid werkt alleen als de zwarte geldstroom een flinke omvang heeft, zoals ook het geval is in Portugal. Landen met een gemiddelde schaduwsector zoals Duitsland zijn juist hard getroffen, laten de cijfers zien.

Landen met een kleine zwarte sector zoals Nederland (13 procent) en Oostenrijk deden het weer beter tijdens de recessie. Kortom, zo concludeert Deutsche Bank met een knipoog, de relatie mag dan empirisch kloppen, wetenschap mogen we het niet noemen.
Lees verder op De Pers.

Gerelateerde links:

- Hoeveel belasting betaalt u?
- Is belasting diefstal?

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl