Discrimineren moet mogen

Door Redactie

13 juni 2010

Mag je PVV-stemmers of Marokkanen weigeren in je winkel?

Twee opvallende berichten in de Telegraaf van afgelopen vrijdag.

PVV-stemmers geweigerd.

AMSTERDAM - De 27-jarige Amsterdammer Tim Pen werd gisteren bedolven onder bedreigingen nadat hij op de ruit van skateshop Tom’s Outlet schreef dat PVV-stemmers er niet welkom zijn.

„Ik had de hele nacht naar de verkiezingsuitslag zitten kijken en in een half jolige bui heb ik dit op de raam gekalkt”, zegt de werknemer. „Ik was niet blij met de uitslag.”

Het nieuws van de vijandige tekst op de etalageruit verspreidde zich gisteren als een lopend vuurtje. „Binnen de kortste keren werd ik gebeld door journalisten. Ook de radio kwam langs. Ook op internet kwamen veel reacties en werden er teveel conclusies uitgetrokken. In de winkel kreeg ik belletjes van mensen die over knokploegen en bakstenen begonnen. Daar ben ik erg van geschrokken. Kijk, ik ben geen PVV-stemmer, maar het was nooit mijn bedoeling dat mensen niet naar binnen zouden komen. Ik weiger niemand.”

Pen, die sinds een paar maanden in de winkel werkt, zegt dat hij zelf zijn baas toen heeft gebeld. „Die vond het niet prettig en vroeg me er mee op te houden. Dat begreep ik heel goed. Toen heb ik de tekst weggehaald.
Marokkanen geweigerd.
Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag zal drie filiaalmanagers van AH to go en een medewerkster van het Servex hoofdkantoor vervolgen voor discriminatie. Dat heeft het OM vrijdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Servex exploiteert AH to go op treinstations. Een filiaalmanager van een Haagse vestiging van AH to go en twee managers van vestigingen in Amsterdam zouden bij het hoofdkantoor van Servex hebben aangegeven geen Marokkaanse Nederlanders in dienst te willen hebben. De medewerkster van de afdeling personeelszaken zou op dat verzoek zijn ingegaan.

De vier worden vervolgd voor discriminatie in de uitoefening van het beroep, aldus een woordvoerder van het OM. Wanneer de rechtszaak dient, is nog niet bekend.
In het eerste bericht willen linkse mensen discrimineren en worden rechtse mensen daarom kwaad en in het tweede geval is het net andersom. In het tweede geval wordt zelfs de overheid ingeschakeld om de vermeende discrimineerders te vervolgen.

MeerVrijheid heeft meerdere malen geschreven over het belang van de vrijheid om te discrimineren.

Bart Croughs beschreef eerder de schandelijke discriminatie van lelijke mensen en riep Jack Spijkerman en Freek de Jonge op een actiegroep te starten. Croughs' idealisme komt ook in Hoeren en disco's tot uiting waarin hij discriminatie van allochtonen door prostituees aan de kaak stelt. Andere artikelen van Bart Croughs over discriminatie vindt u hier en hier

Frank Karsten betoogt in De overheid als veroorzaker van haat en discriminatie dat het juist overheidsingrijpen is dat haat en discriminatie tussen bevolkingsgroepen veroorzaakt, en Marcel Roele geeft in Discrimineren mag! aan waarom discriminatie op zich geen probleem hoeft te zijn, zolang de overheid zich er maar niet mee bemoeit. 

Twee klassieke verdedigingen van het recht op discriminatie vindt u in Het recht om te discrimineren van Scott W. Sixier en in 'Discrimineren is een mensenrecht' van Matthias Storme.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl