Niet-stemmers mogen ook een mening hebben
Door Molinari
10 juni 2010
Waarom je juist mag klagen als je niet gestemd hebt.
Zo rond de verkiezingen hoor je nogal eens dat mensen gaan stemmen omdat ze anders ook niet mogen klagen. Als je niet je steentje hebt bijgedragen om het systeem te veranderen mag je kennelijk geen tegengeluid laten horen. Wat mij betreft gaat deze redenering helemaal mank.
Als iemand tegen is dan is het goed mogelijk dat hij eigenlijk tegen alle partijen is. |
Als iemand tegen is dan is het goed mogelijk dat hij eigenlijk tegen alle partijen is. Deze persoon zou dan voor een partij moeten stemmen waar hij eigenlijk tegen is om toch kritiek te mogen hebben. Dan is het tegengeluid dat hij toch kan kiezen voor de partij waar hij het minste tegen is. Maar waarom kan hij niet gewoon tegen zijn? Niet gaan stemmen en vervolgens flinke kritiek uiten op het systeem.
Stel dat ik tegen onbetrouwbare politici ben, ik wil dus alleen stemmen op iemand die waar maakt wat hij belooft. Maar zo iemand is er niet. Je maakt geen carrière als politicus als je steeds maar eerlijk bent. Moet ik dan stemmen op een onbetrouwbare politicus om tegen onbetrouwbare politici te mogen zijn. Met mijn stem legitimeer ik immers het handelen van degene op wie ik gestemd heb.
Of als ik tegen een kleinere overheid ben dan wil ik stemmen op een partij die ook echt gaat snijden in de overheid. Het verleden heeft uitgewezen dat de overheid niet krimpt. Ook niet
Als ik niet wil dat mijn mening onder dwang aan anderen wordt opgelegd, is dat een geldige reden om niet te gaan stemmen. |
als het echt nodig is. Er wordt wel veel bezuinigd, maar de uitgaven gaan niet omlaag. Ook een stem op de VVD gaat wat dat betreft niet helpen. Zij hebben ook zo hun heilige huisjes waar ze graag geld aan uitgeven. Dus ook zij zullen de overheid niet verkleinen. Moet ik dan stemmen op de partij waarbij ik de minste groei verwacht. Als ik stem op een partij die voor weinig groei is dan is dat nog steeds een stem voor groei. En dat is nooit mijn bedoeling geweest.
Stel als laatste dat ik tegen dwang ben. Zelf vind ik veel dingen belangrijk. Zo zou ik bijvoorbeeld heel graag de armoede terugdringen. Maar ik wil niemand dwingen om hetzelfde te doen. Als ik ga stemmen dan geef ik mijn zegen aan het toepassen van dwang tegen anderen om hen mijn ideeën op te leggen. En ik wil niet dat mijn mening onder dwang aan anderen opgelegd wordt. En dat lijkt mij een hele geldige reden om niet te gaan stemmen en toch je mening te uiten. Sterker je geeft daarmee aan dat het echt je eigen mening is en dat je de mening van een ander ook respecteert en niet zal opleggen aan een ander.
Molinari
Over de auteur
Molinari is een alias refererend naar Gustave de Molinari, een Belgische econoom uit de 19de eeuw.
De Molinari was een van de eerste economen die voorstander was van de privatisering van politie- en defensietaken.