EU reddingsplan voor Griekenland bedoeld om banken en rijke Grieken te redden

Door Ingezonden

3 juni 2010

De parallellen met de Amerikaanse 'bailout' van 2008 zijn onmiskenbaar.

In een interview met Spiegel zegt voormalig hoofd van de Bundesbank Karl Otto Pöhl dat het bailout plan bedoeld is om banken en rijke Grieken te redden.

SPIEGEL: Mr Pöhl, investeert u nog steeds in de Euro - of is de Europese munteenheid de laatste tijd te instabiel geworden?

Pöhl: Ik heb nog steeds geld in Euro's, maar de vraag is gerechtvaardigd. Er is nog steeds gevaar dat de Euro een zwakke munteenheid zal worden.

SPIEGEL: De Duitse overheid heeft gezegd dat er geen alternatief was voor het reddingsplan voor Griekenland, noch voor de reddingsplannen voor andere landen die gebukt gaan onder grote schulden.

Pöhl: Dat geloof ik niet. Natuurlijk waren er wel alternatieven. Men had bijvoorbeeld Griekenland nooit tot de Eurozone kunnen toelaten.

SPIEGEL: Dat kan wel waar zijn, maar dat is een fout die jaren geleden gemaakt is.

Pöhl: Maar het is duidelijk dat dit wel degelijk een fout was. Ik had ook verwacht dat de (Europese) Commissie en de ECB veel eerder zouden hebben ingegrepen. Ze moeten zich gerealiseerd hebben dat een klein landje zoals Griekenland, zonder industriele basis, nooit in een positie zal komen om de 300 miljard Euro aan schulden terug te betalen.

SPIEGEL: Volgens het reddingsplan is het zelfs 350 miljard Euro...

Pöhl: ... die dat land nooit terug zal betalen. Zonder een "haircut", een gedeeltelijke kwijtschelding kan en zal dat nooit gebeuren. Dus waarom dat niet meteen doen? Dat zou een alternatief zijn geweest. De Europese Unie had een half jaar geleden - of zelfs nog eerder - moeten verklaren dat de Griekse schulden geherstructureerd zouden moeten worden.

SPIEGEL: Maar volgens Bondskanselier Angela Merkel zou dat tot een domino-effect hebben geleid, met gevolgen voor andere Europese landen die zelf ook te kampen hebben met schuldencrises.

Pöhl: Dat geloof ik niet. Het ging om iets totaal anders.

SPIEGEL: Zoals?

Pöhl: Het ging erom Duitse banken te beschermen, en vooral ook Franse banken, tegen het weg moeten strepen van schulden. Op de dag dat het reddingsplan werd aangenomen, schoten de aandelen van Franse banken met 24 procent omhoog. als je daarnaar kijkt, zie je wat de werkelijke bedoeling was - namelijk het redden van banken en rijke Grieken.
Interview via Mish Shedlock.

Gerelateerde links:

- De Amerikaanse centrale bank en de kredietcrisis - Jim Rogers
- Johnny Cash over de bailout
- Socialisme voor de rijken - Jim Rogers
- De oorzaken van de kredietcrisis - Koen Swinkels en Frank Karsten
- Een nieuw pact is geen pact - Marcel Meijer
- Europa is failliet - Marcel Meijer
- Griekse problemen niet ten einde - Marcel Meijer
- De crisis moet nog beginnen - Marcel Meijer

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl