Hoe de oorlog tegen drugs eruit ziet

Door Redactie

18 mei 2010

Een doodgeschoten hond, een getraumatiseerd jong gezin, en een verwoest huis.

In de afgelopen maanden heeft een video van een 'drug raid' in Columbia, Missouri tot grote verontwaardiging geleid. De video laat zien hoe een SWAT team een jong gezin overvalt, hun ene hond vermoordt en de andere verwondt, en de vader arresteert. Dit alles om een paar gram marihuana.

Na al dit geweld van de politie worden vervolgens  de ouders aangeklaagd voor het in gevaar brengen van hun kind!

Meer dan een miljoen mensen hebben de video inmiddels bekeken op YouTube.


Zoals Radly Balko in dit artikel "A Drug Raid Goes Viral" op Reason.com schrijft, is het enige ongewone aan deze 'raid' dat ie op video vastgelegd is en dat de media, enkel door grote vasthoudendheid, de video in handen hebben gekregen. Er zijn dagelijks zo'n 100-150 van dit soort 'raids' en er vallen niet zelden dodelijke slachtoffers. Dit alles omdat de overheid besloten heeft dat vreedzame burgers niet zelf mogen beslissen of ze drugs gebruiken.

Zo'n absurde en immorele situatie is alleen mogelijk als bepaalde invloedrijke groepen een groot belang hebben bij het instand houden van de 'war on drugs'. MeerVrijheid beschrijft in dit artikel "Amerika heeft hoogste percentage drugsgebruikers" wie dit zijn.
De vraag is natuurlijk of het de Amerikaanse overheid eigenlijk wel te doen is om het terugdringen van drugsgebruik. Er zijn immers talloze bureaucratieën die wel varen bij deze oorlog: politie en justitie, de gevangenisindustrie, het leger (dat in andere landen militaire acties uitvoert in de strijd tegen drugs), moralistische politici, politici die de politiestaat verder willen uitbouwen, welzijnswerkers, enzovoorts. De War on Drugs lijkt, net zoals zoveel andere overheidsprogramma's doel in plaats van middel te zijn geworden.
Gerelateerde links:
- VPRO docu's: De slachtoffers van de oorlog tegen drugs
- Ter verdediging van de drugsdealer
- Amerika heeft hoogste percentage drugsgebruikers
- Ter verdediging van de drugsverslaafde
- Video: Praat nooit met de politie
- Issues: Drugs
- Frank Karsten: De aard van de politie

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl