Een verdediging van de luie ambtenaar
Door Molinari
26 april 2010
Hardwerkende ambtenaren zijn het echte probleem.
De ambtenaar is regelmatig het slachtoffer van hoon en kritiek. Met name de luie ambtenaar moet het ontgelden. Maar ik wil hier een lans breken voor deze waardevolle groep individuen in onze samenleving. Ik zou zelfs zeggen de enige goede ambtenaar is een luie ambtenaar.
Ik zou zelfs zeggen de enige goede ambtenaar is een luie ambtenaar. |
Op meerder manieren spinnen we garen door het bestaan van de luie ambtenaar. De ambtenaren moeten uitvoering geven aan allerlei regels en dat doen ze gelukkig niet al te best. Er is een overdaad aan regels en het is onmogelijk om aan alle regeltjes te voldoen. Dankzij de luie ambtenaar krijgen we nog wat lucht.
Als de ambtenaren echt aan het werk gaan dan worden al deze regeltjes wel goed uitgevoerd. Dat zou vreselijk zijn! Sta even stil bij de overdaad aan regels die er opgetypt is door de politici. Wordt dit allemaal letterlijk uitgevoerd dan leven we in een politiestaat waarin we zelf toestemming moeten vragen om onze tanden te poetsen.
Zeker de ondernemer heeft binnen de kortste keren geen leven meer. Alle arbo-wetten, regels voor brandveiligheid, hygiëne, belastingwetgeving, bouwverordeningen en alle andere regeltjes moeten dan volgens de letter van de wet worden uitgevoerd. Dan is er binnen vijf jaar geen onderneming meer in leven.
Door zijn luiheid brengt de ambtenaar ook de inefficiëntie van de overheid treffend in beeld. Als er bij een bekende is ingebroken dan is dat altijd weer leuke gespreksstof op feestjes. 'En hoe lang duurde het bij jou voordat de technische recherche langskwam voor sporenonderzoek.' 'Na drie dagen zeg je, en vonden ze de koffie lekker?'. Als je een pleidooi wil houden voor het verminderen van het aantal ambtenaren dan krijg je de voorbeelden op een presenteerblaadje aangereikt. Zonder deze stroom van prachtige praktijkvoorbeeld hadden we nooit zulke geweldige stukjes kunnen schrijven.
De luie ambtenaar is een waardevolle bondgenoot voor degene die pleit voor een kleine overheid. |
De luie ambtenaar is een waardevolle bondgenoot voor degene die pleit voor een kleine overheid. En het mooiste is dat je er maar een paar nodig hebt om het hele systeem in het honderd te laten lopen. Een enkel radertje in de bureacratische machine is voldoende om de boel vast te laten lopen.
Er is niet veel nodig om de boel vast te laten lopen. Die ene ambtenaar die weinig doet speelt legt het hele systeem plat. Hij is te laat en houdt daarmee alle mensen op. Als er nog ambtenaren zijn die wel hard proberen te werken, dan is daar gelukkig de luie ambtenaar om aan de rem te trekken. Of nog beter, deze onoplettende ambtenaar stuurt de verkeerde informatie de wereld in. Het duurt altijd weken voordat men erachter is dat er weer iets fout is gegaan. Vervolgens kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Het mooie van de luie ambtenaar is dat hij zo hardleers is. De volgende keer kun je er weer op rekenen dat hij te laat is en slordig werk aflevert. Ontslaan van deze mensen is onbegonnen werk door de ijzeren ontslagbescherming. Het enige alternatief is om deze ambtenaar weg te promoveren. Gelukkig staat de volgende held dan alweer te wachten om zijn plaats in te nemen.
De luie ambtenaar speelt ook een belangrijke rol in het afrekenen met onze grootste vijand, de hardwerkende ambtenaar. Bestaan deze dan? Nou nauwelijks dus, en dat hebben we te danken aan de luie ambtenaar. De hardwerkende ambtenaar is de onervaren kracht die nog wat wil bereiken in de organisatie. Deze gaat hard aan het werk en loopt van het kastje naar de muur tot hij uit frustratie opgeeft. De luie ambtenaar heeft een enorme voorsprong op de hardwerkende ambtenaar. De luie ambtenaar laat de harde werker alle hoeken van de bureaucratie zien. En deze harde werker gaat kansloos ten onder.
Bij het ontslaan van ambtenaren gaat men vaak piepen over het wachtgeld. Maar een ambtenaar in de wachtgeldregeling is de ultieme luie ambtenaar. Deze ambtenaar heeft geen mogelijkheid meer om anderen lastig te vallen met regeltjes. Hij kan geen subsidies meer uitdelen aan jan en alleman. Liever een ambtenaar in het wachtgeld dan een werkende ambtenaar. Het loon van die ambtenaar kunnen we nog wel opbrengen, als hij zich maar met niemand bemoeit.
Laten we de luie ambtenaar respecteren en wees blij met hem. Ga eens een bakkie koffie met hem drinken om je dankbaarheid te tonen. Hij heeft in ieder geval alle tijd voor je....
Gerelateerde links:
-
De logica van de bureaucratie
-
Ter Verdediging, Walter Block
-
Mijn leven als sollicitant, Bart Croughs
Over de auteur
Molinari is een alias refererend naar Gustave de Molinari, een Belgische econoom uit de 19de eeuw.
De Molinari was een van de eerste economen die voorstander was van de privatisering van politie- en defensietaken.