Nederland krijgt eigen Tea Party

Door Redactie

22 april 2010

Maar wat voor één?

De Fortuyn-revolte in 2002 liet zien dat het wantrouwen van de burger jegens de overheid groot is. En niet zonder reden. In Amerika is, vooral sinds de Ron Paul campagne, de Tea Party beweging ontstaan die ook gebaseerd is op het wantrouwen van de burger jegens de overheid.

In Nederland wordt nu ook het initiatief genomen voor een Tea Party. HP/De Tijd bericht:

Een platform bieden aan de rechtse demonstrant. Dat wil het staatssceptische koppel Richard en Cindy Schneider, dat de Nederlandse Tea Party uit de grond gaat stampen. Reden? "Het gevaar van links." De Schneiders willen de samenleving waarschuwen voor een linkse coalitie en voeren daarom een paar dagen voor de verkiezingen de druk op.

Het evenement dat de behoudende denker uit zijn knusse loft moet jagen, zal plaatsvinden op 5 juni, voor het Kamergebouw in Den Haag. Niet gespeend van enige symboliek, zullen de volksmennende lezingen en speeches starten om 5 voor 12. Wij belden even met het koppel dat verantwoordelijk is voor zowel het idee als de uitwerking ervan.

Richard Schneider: "Wij vinden het belangrijk dat de politiek een signaal krijgt dat het zo niet verder kan. De economie heeft drastische hervormingen nodig. De staatsschuld bedraagt nu ruim 60 procent van het BNP: dat is dramatisch. Met een linkse coalitie zullen de absurde subsidies blijven aanhouden en de lasten nog verhoogd worden."
Cindy Schneider: "Wij willen geen Nederland waarin hardwerkende mensen gestraft worden. Dat is wat nu gebeurt: mensen met een gemiddeld inkomen moeten soms 52 procent afstaan aan de fiscus. Dat remt gewoon de werklust.”

Zijn jullie grote fans van Sarah Palin? Wie zou haar Nederlands equivalent kunnen zijn?
R. Schneider: “Wij zijn natuurlijk bewonderaars. Een echte Nederlandse Sarah Palin is er natuurlijk niet, zij is typisch Amerikaans, maar iemand die als echt uithangbord van onze beweging zou kunnen fungeren is Bart Jan Spruyt. Zijn visie delen we volledig.”

Wat is jullie gedroomde coalitie?
R. Schneider: “Ideaal zou zijn: CDA–VVD–SGP. De VVD zou nog heel wat moeten groeien zoals het er nu voorstaat, maar goed, je hebt het hier nu over dromen hè. Deze coalitie zou de maatregelen treffen die Nederland nodig heeft: bezuinigen!”

Geen PVV?
R. Schneider: “Nou neen. Dit is een partij die zowel in de integratiekwestie als op sociaal-economisch vlak de bal compleet mis slaat. Te rabiaat rechts op het ene vlak, te links op het andere.”

Meer informatie volgt zodra de gastsprekers vaststaan en het programmaschema voorhanden is.
Recente opiniepeilingen laten zien dat de Amerikaanse Tea Party beweging verdeeld is in tenminste twee kampen: de libertarische Ron Paul aanhangers en de neo-conservatieve Sarah Palin aanhangers. Waar het libertarische kamp sterk gekant is tegen de oorlogen van Bush en Obama, de macht van de Federal Reserve, en de groeiende politiestaat, lijken de Sarah Palin aanhangers meer standaard Republikeinen te zijn. Bovenstaande artikel lijkt erop te wijzen dat de initiatiefnemers van de Nederlandse 'tea party' beweging het neo-conservatieve Sarah Palin kamp omarmen, zie ook het noemen van Bart Jan Spruyt, en de gedroomde coalitie van CDA-VVD-SGP.

Een ander verschil is dat de Nederlandse initiatiefnemers uitdrukkelijk melden dat ze een platform aan rechtse demonstranten willen bieden, terwijl in Amerika ook linkse (en libertarische) mensen sympathiek staan ten opzichte van de Tea Party. De werkelijke tegenstelling in het meer libertarische kamp lijkt niet die tussen links en rechts te zijn, maar die tussen de politieke en intellectuele elite aan de ene kant en de bevolking aan de andere.

De komende maanden en jaren zullen laten zien of het libertarische of het neo-conservatieve kamp in de Amerikaanse en nu de Nederlandse Tea Party' beweging de boventoon gaat voeren.

Gerelateerde links:
- Hoe de Republikeinse Partij de 'tea party' infiltreert
- Handleiding ter bestrijding van Ron Paul
- Van links naar libertarisch
- Waarom Naomi Wolf denkt dat de Tea Party helpt in de strijd tegen de steeds fascistischer wordende Amerikaanse overheid
- Een staatsgreep in Amerika
- Crisis en de staat
- De politiestaat is dichterbij dan je denkt
- Nederland politiestaat?
- Daily Show satire over de politiestaat 
- Zo ziet een politiestaat eruit
- Zo ziet een politiestaat eruit - deel 2
- De oorzaken van de kredietcrisis
- Is de kredietcrisis voorbij?
- Geld & Inflatie FAQ
- Monetair beleid voor dummies
- Ron Paul over de economische crisis
- Recessies zijn onnodig op een vrije markt
- Grote mythen over de Grote Depressie
- De culturele en spirituele erfenis van inflatie
- Alle literatuur die nodig is om de crisis te begrijpen
- Wat gedijt en wat sterft tijdens oorlog
- Mises over oorlog
- Gewonde soldaten over oorlog

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl