Het einde van de wereld?

Door Ingezonden

24 februari 2010

Wat zeggen de twee superinvesteerders Jim Rogers en Marc Faber - die beide de huidige crisis voorspeld hadden - over de nabije economische toekomst?

VPRO's Tegenlicht vroeg Jim Rogers begin 2008 wat zijn verwachtingen voor de economie waren. Hij antwoordde dat hypotheekbanken failliet zouden gaan, Wall Street firma's grote verliezen zouden lijden en dat de effecten hiervan zich zouden verspreiden over de hele economie, die vervolgens in een recessie zou belanden. Op de vraag of de recessie het einde van de wereld zou betekenen, antwoordde Rogers dat de interviewer hem dat begin 2010 nog maar eens moest vragen. Dat is wat Tegenlicht doet in deze uitzending.
Is het economisch herstel inderdaad ingezet of moet het ergste nog komen? Gaan we in 2010 alsnog werk maken van fundamentele economische hervormingen of zijn we vooral hard op weg naar een volgende crisis? Voor antwoorden ging Tegenlicht langs bij investeerders en economen. De Amerikaanse superinvesteerder Jim Rogers verwacht dat een volgende crisis in kleine landen zal beginnen en zich als een sneeuwbaleffect over de wereld zal verspreiden. Marc Faber, beleggingsgoeroe en schrijver van het Gloom, Boom & Doom Report legt uit hoe de politieke reactie op de crisis onvermijdelijk tot oorlog en conflict zal leiden. Zowel Rogers als Faber zijn ervan overtuigd dat het vrijemarktkapitalisme ons uit de crisis kan leiden. Ann Pettifor van de New Economics Foundation pleit juist voor een “nieuwe economie” waarin de overheid het voortouw neemt en het financieel systeem sterk gereguleerd en dienstbaar is. Zij voorspelt dat we zullen gaan de-globaliseren en lokaliseren.
 
Tegenlicht bracht ook een bezoek aan Letland waar de crisis keihard voelbaar is en de angst voor een volledig bankroet groot. Zal Letland heel Oost-Europa meesleuren naar de economische afgrond?
Hieronder het fragment met Jim Rogers.Jim Rogers zal trouwens in oktober 2010 aanwezig zijn bij de Mises Institute Supporters Summit om daar de Schlarbaum prijs te ontvangen voor zijn verdiensten ter verdediging van het vrijheidsideaal.

Gerelateerde links:

- Niemand zag de crisis aankomen?
- De Amerikaanse centrale bank en de kredietcrisis - Jim Rogers
- Socialisme voor de rijken - Jim Rogers
- De oorzaken van de kredietcrisis - Koen Swinkels en Frank Karsten
- De symptoombestrijding van de Commissie De Wit - Karel Beckman

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl