Hoe zinnig is het stimuleringsplan van Obama?

Door Dan Mitchell

18 februari 2010

Nog erger dan onzinnig.

Zoals John Stossel eerder schreef:

Overheden creëren geen welvaart. Ze verschuiven ze slechts terwijl ze een deel afromen voor hun moeite. Dus gelijk welke jobs die hier gecreëerd worden gaan ten koste van jobs die elders zouden gecreëerd worden. Dit fenomeen staat bekend als de drogredenering van de gebroken ruit. De Franse econoom Frédéric Bastiat toonde aan dat een gebroken winkelruit de glazenmaker meer werk geeft, maar dat dit werk ten koste gaat van de kok of de kleermaker waarbij de winkelier een bestelling had geplaatst indien hij de ruit niet had hoeven te vervangen.

Voor overheidsfunctionarissen is het scheppen van banen niet moeilijk. Farao's creëerden duizenden jobs met het bouwen van piramides. Onze overheid zou jobs kunnen creëren door mensen te betalen voor het graven van putten en het terug dichtgooien ervan. Zou dit werkelijk welvaart creëren? Natuurlijk niet. Het is als beweren dat orkanen banen scheppen. Tenslotte wordt de verwoesting gevolgd door het heropbouwen. Maar is er iemand die echt gelooft dat het vervangen van verwoeste gebouwen welvaart creëert?
Dan Mitchell van het Cato Institute legt in onderstaande video het falen van Obama's eerdere stimulusprogramma's uit en laat zien dat ook mogelijke nieuwe plannen alleen maar meer schade aan de economie zullen toebrengen.

 

Over de auteur

Dan Mitchell is een libertarische econoom en senior fellow bij het Cato Institute.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl