Nijntje mag geen lijntje

Door Redactie

10 december 2009

Hoster wordt aangeklaagd voor hosten van Nijntje parodieen. Als parodieëren niet mag dan wordt de vrijheid van meningsuiting aangetast.

Van de site van Mijndomein:

Punt.nl strijdt voor de vrijheid van meningsuiting van haar klanten / donderdag 10-12 kort geding

Punt.nl (zuster BV van mijndomein.nl) is één van de grootste hostingbedrijven van Nederland en host duizenden websites en weblogs. Op twee door Punt.nl gehoste weblogs stonden een paar grappige bedoelde tekeningen over Nijntje. Nijntje staat strak, Nijntje gaat hakkuh, Nijn Eleven, je kent ze wel, ze zijn overal te vinden op internet, kijk via Google bijvoorbeeld eens hier:

http://images.google.nl/images?hl=nl&q=nijntje+lijntje

Duidelijk een parodie toch? Geen verwarring met die echte brave Nijntje. En de kindertjes die Nijntje-boekjes lezen krijgen deze grappen niet te zien. En dit is natuurlijk geen concurrentie met Dick Bruna, hij zal er geen boekje minder om verkopen. Maar Dick Bruna eist dat wij de grappen verwijderen. Nijntje houdt niet van grote mensen humor…

Lees verder: - Dick Bruna wil alle parodie-Nijntjes censurerenUit de Telegraaf: AMSTERDAM

Tekenaar Dick Bruna is boos over misbruik van zijn Nijntje Pluis. Op internet verschijnen steeds vaker cocaïne snuivende konijntjes die sprekend op het kindvriendelijke figuurtje lijken, en bovendien hele grove taal uitslaan.

De geestelijk vader van het witte konijntje met de grote oren vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met de ongepaste parodieën van zijn sinds 1955 auteursrechtelijk beschermde Nijn. Zijn konijntje staat model voor geborgenheid, en wil helemaal niks met agressiviteit te maken hebben.

Daarom sleept hij de website Punt.nl voor de rechter, waar diverse varianten op het figuurtje te vinden zijn. Op de gewraakte website zijn Nijntjes te vinden die met verwijdde pupillen tijdens wilde feesten uit hun dak gaan met behulp van geestverruimende middelen. Ze slikken pillen, roken weed en snuiven lijntjes cocaïne.

Ook schelden ze hun moeders uit voor bijvoorbeeld ’mellow-teef’. Dick Bruna eist dat de tekeningen per direct van de website worden verwijderd, met een boete van vijfduizend euro voor iedere dag dat Punt.nl dit weigert. Het is niet de eerste keer dat Bruna optreedt tegen misbruik van zijn Nijntje. Vier jaar geleden trad hij met succes op tegen een Belgisch tijdschrift dat het konijn met bloedneus en een lijntje cocaïne op de voorpagina had afgedrukt. Het tijdschrift werd vervolgens op last van de rechter uit de handel genomen.

Gerelateerde links:
- De Telegraaf: Rechtzaak om cokesnuivende konijntjes
- MeerVrijheid: Over de vrijheid om Nijntje te parodiëren


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl