15 juni 2009
De dag nadat Berlijn het bevel overdroeg aan generaal Peter van Uhm sneuvelde diens zoon Dennis in Afghanistan. Dennis van Uhm was een vrijwilliger. Maar als we daartoe ‘met z’n allen’ democratisch besluiten, zou iedere willekeurige jongeman of -vrouw gedwongen kunnen worden om in een ver land een weg te zoeken tussen bermbommen.
Democratie kan gevaarlijk zijn voor je lijf, goed en vrijheden. Wij vinden het heel normaal dat de meerderheid van kiezers uit lagere en modale inkomensgroepen democratisch besluit dat geld van de rijkeren via belastingen wordt aangewend voor herverdeling van welvaart. Daar houdt het in het ‘beschaafde’ Nederland mee op, maar in bijvoorbeeld Venezuela mag de democratische regering mensen hun bedrijf, land of huis afpakken om bezit ‘eerlijker’ te verdelen.
Hedendaagse politici lijken te denken dat ze de hele bevolking hun wil kunnen opleggen, omdat ze door de meerderheid zijn verkozen.In Nederland is de vrijheid van onderwijs bij democratisch besluit beperkt (lesmethoden worden opgelegd door het Ministerie van Onderwijs en afgedwongen door de Onderwijsinspectie), evenals de vrije schoolkeuze (populaire scholen mogen van overheidswege vaak niet uitbreiden en door een postcodebeleid zijn ouders soms gedwongen hun kinderen naar impopulaire scholen te sturen). In principe kan de meerderheid zomaar besluiten de vrijheid van godsdienst aan te tasten door bijvoorbeeld de koran te verbieden of door omgekeerd juist de sharia in te voeren.
Marcel Roele (1961 - 2011) was wetenschaps -journalist, sociobioloog en politicoloog.
Als free-lancer schreef hij voor een heel scala aan bladen, maar was vaste medewerker van HP/De Tijd. Hij verscheen regelmatig in radio- en tv-programma’s en werd gevraagd als spreker op symposia, congressen en corporate events.
Marcel Roele schreef de volgende boeken: De Mietjesmaatschappij, De eeuwige lokroep. Over seks, sekseverschillen en relaties, en De menselijke soort. Hier vindt u zijn homepage marcelroele.meervrijheid.nl.