Rothbard Zomeruniversiteit 2009

Door Redactie

7 juni 2009

Voor de tweede zomer op rij organiseert het Rothbard Instituut de Rothbard Zomeruniversiteit, van 10 tot 13 september 2009.

De Rothbard Zomeruniversiteit is de ideale gelegenheid om vier dagen lang zowel fundamentele theoretische als praktische aspecten van een vrije samenleving te onderzoeken. In de sfeervolle en rustige omgeving van de Oude Abdij Kortenberg volgen we een intensief programma van seminaries en discussies over economische theorie, de huidige crisis, rechtsfilosofie en politieke theorie, voorstellen voor concrete hervormingen, en meer. Dit wordt afgewisseld met de nodige ontspanning en veel ruimte voor eigen inbreng.

Programma

De economische crisis is allesbehalve voorbij, en een fundamenteel onderzoek naar de oorzaken en mogelijke oplossingen is dan ook broodnodig. Op de zomeruniversiteit gaan we grondig in op vragen zoals: Welke theorieën hebben de ontwikkeling van een dergelijk probleem toegelaten? Wat zijn de parallellen tussen de huidige crisis en de Grote Depressie? Wat zijn de mogelijke manieren om het bankwezen op een duurzame en deugdelijke manier te hervormen?

Tijdens de vier dagen te Kortenberg gaan we echter verder dan het economische vraagstuk over welvaart en marktwerking. We bediscussiëren er ook de vraag naar de voorwaarden voor vrijheid en een rechtmatige samenleving. We onderzoeken er de diepere fundering voor persoonlijke rechten en ook hoe en waar die rechten ondermijnd worden. De laatste dag van de bijeenkomst kijken we vooruit naar de mogelijkheden en kansen om duurzame verandering in de samenleving teweeg te brengen.

Sjaloom
Het hoofdgebouw van de abdij Het bijhuis Sjaloom

Locatie

De Oude Abdij Kortenberg ligt aan de rand van het Warandebos, een beschermd parkgebied van 70 hectare. In het bijhuis Sjaloom vinden overnachting, discussie en ontspanning plaats, de seminaries gaan door in het hoofdgebouw.

De Abdij kent een lange geschiedenis. Het oorspronkelijke gebouw op dezelfde plaats werd waarschijnlijk al in de 12e eeuw gebouwd door Benedictijnense monniken. In 1312 werd er het Charter van Kortenberg getekend, waarin Jan II van Brabant na een langdurige burgeropstand tegen zijn bewind de onafhankelijkheid van de steden officieel erkende.

Lees verder op de website van het Rothbard Instituut

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl